Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska banka

Prijeti li nam nova svjetska kriza: “Posljedice bi mogle biti katastrofalne”

crveno more huti
Foto: Screenshot/ YouTube

“Eskalacija sukoba mogla bi rezultirati povećanjem cijene energenata i ponovo ubrzati inflaciju”, stoji u izvještaju Svjetske banke

Ako se sukobi na Crvenom moru te na Bliskom istoku ne riješe, posljedice na svjetsku ekonomiju postat će katastrofalne, izvjestila je Svjetska banka upozoravjući na ponovnu inflaciju te prekid snabdijevanja energijom, prenosi Dnevnik.hr.

Svjetska banka upozorila je u nedjelju da kriza na Crvenom moru i na Bliskome istoku prijeti povećanju kamatnih stopa, slabijem ekonomskom rastu, inflaciji i općoj geopolitičkoj nestabilnosti.

U najnovijem izvještaju o globalnom ekonomskom stanju, Svjetska banka je zaključila da je ratovanje na Bliskome istoku i Ukrajini proizvelo stvarnu ugrozu.

“Eskalacija sukoba mogla bi rezultirati povećanjem cijene energenata i ponovo ubrzati inflaciju.”

Ostali rizici uključuju: finansijski stres povezan s povećanjem kamatnih stopa, manji rast od očekivanog kineske ekonomije, daljnje erodiranje trgovine te klimatske nepogode.

“Krajnja posljedica nedavnih napada na trgovačke brodove u Crvenom moru povećanje je cijena robe i povećanje geopolitičke i ekonomske nesigurnosti zbog čega će oslabjeti ulaganja”, stoji u izvještaju.

“Situacija na Crvenom moru postala je ozbiljan problem. Neizbježno je da će do kriznih situacija doći i na drugim područjima, naprimjer moreuzu Hormuz i širem Bliskom Istoku”, upozorio je John Llewellyn, bivši glavni ekonomist OECD-a nakon što se vjerovatnoća o ozbiljnim poremećajima u svjetskoj trgovini u samo sedam dana povećala s 10 na 30 posto.

Ekonomisti se također pribojavaju da bi brojne velike svjetske ekonomije mogle ući u recesiju tokom 2024. godine. Pribojavaju se i da centralne banke neće dovoljno onemogućiti posuđivanje novca što će doprinijeti rastu troškova života dok će s druge strane kamatne stope ostati iznimno visoke zbog cijene nafte.