Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Primorac: BiH postaje važan dio sistema zračne plovidbe u Evropi

davorin_primorac

Na konferenciji koja se 8. marta održava u Madridu EUROCONTROL-ov Mrežni upravitelj i predstavnici šest evropskih država prezentirat će koncept Zračnog prostora slobodnih ruta i pružiti konkretne primjere njegove implementacije u središnjoj i jugoistočnoj Evropi.

Agencija za pružane usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) aktivan je sudionik ovog procesa, a direktor Agencije Davorin Primorac ističe kako je EUROCONTROL 2008. godine započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko surađujući s civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, evropskim državama, pružateljima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima.

– Free route airspace, odnosno zračni prostor slobodnih ruta je specifičan zračni prostor u kojem korisnici mogu sami planirati rutu između definiranih ulaznih i izlaznih točaka takvog prostora, sa mogućnošću planiranja preko međutočke, neovisno od mreže ruta zračnog prometa, ali vodeći računa o dostupnosti zračnog prostora. Unutar ovog zračnog prostora, letovi su i dalje pod nadležnošću kontrole zračnog prometa – pojašnjava Primorac za Fenu.

Ovaj projekat Prostora slobodnih ruta je dio inicijative Evropske unije “Jedno nebo Evrope” (“Single European Sky”), čiji je cilj poboljšanje sigurnosti i efikasnosti, te povećanje kapaciteta širom Evrope. Primorac ističe da BiH sudjelujući u ovim procesima pokazuje kako postaje važan dio sustava zračne plovidbe u Evropi.

Na skupu u Madridu bit će prezentirane i perspektive zračnih linija, a analizirat će se i kako korisnici zračnog prostora postupno prilagođavaju svoje sisteme za planiranje letova kako bi u potpunosti iskoristili potencijal slobodnih ruta.

Radionica će se završiti potpisivanjem Memoranduma o saradnji za novu Zajedničku inicijativu zemalja jugoistočne Evrope (SECSI). Na skupu u Madridu bit će dodijeljene i Single European Sky (SES) nagrade, a među nominiranim projektima je i regionalni projekt SEAFRA koji pokriva prekograničnu primjenu koncepta slobodnih ruta u zračnom prostoru četiri države jugoistočne Evrope. BHANSA je ispred BiH nositelj ovog projekta.