Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Princ Sultan Al-Saud najavio velike investicije u BiH (VIDEO)

FNA_82936

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije su bili veoma dobri, a u budućnosti će biti još bolji, jer će biti velikih investicija u BiH, kazao je princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, predsjednik Generalnog komiteta Kraljevine Saudijske Arabije za turizam i kulturno naslijeđe, koji je tokom zvanične posjete BiH danas posjetio i Kulturni Centar “Kralj Fahd”.

Princ Sultan Al-Saud je u izjavi za medije podsjetio da je 2000. godine bio na otvorenju tog Centra zajedno s kraljem Salmanom, “i sada sam ovdje, po njegovim instrukcijama, da poput mojih drugih kolega pratimo razvoj odnosa, ono što povezuje naše dvije države”. Ocijenio je također da je od tada do danas primijetan napredak BiH.

– Kraljevina Saudijska Arabija Bosnu i Hercegovinu smatra državom s kojom će se uvijek povezivati. Bosanskohercegovački narod je hrabar i borben, a Kraljevina je presretna što može da vidi suživot između različitih konfesija i naroda – kazao je princ Sultan.

Dodao je da se tokom posjete BiH susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem te gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, s kojima je razgovarao o unapređenju ekonomske i kulturne saradnje.

– Želimo da unaprijedimo ekonomske i humane veze između dvije države. Sretni smo što možemo da svjedočimo stabilnosti, suživotu i ekonomskom napretku BiH – istaknuo je princ.

Naglasio je da je Kraljevina Saudijska Arabija opredijeljena da investira u jačanje mirnog suživota u BiH i da u budućnosti možemo očekivati “intenzivniju saradnju”.

– S premijerom Zvizdićem smo imali duge i plodonosne razgovore i možemo očekivati investicije i na državnom i na privatnom nivou – naglasio je on.

Princ Sultan smatra da KC “Kralj Fahd” igra značajnu ulogu u BiH i treba da bude otvoren za sve narode i religije, koji uvažava kulturno naslijeđe BiH, ali i daje svoj doprinos novoj kulturi.

Dobrodošlicu princu u KC “Kralj Fahd” poželio je direktor Centra Muhamed Alu Šejh, koji je kazao da je posjeta od izuzetnog značaja za BiH.

– Nadamo se da će ova posjeta biti ključ koji će otvoriti vrata dobra u BiH – istakao je Alu Šejh.

Tokom posjete BiH, princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud je u pratnji ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullaha Mominaha, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića, premijera Zvizdića i gradonačelnika Skake u ponedjeljak prošetao i Baščaršijom.