Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupa investicija

Prinosi lubenice prepolovljeni, cijena viša nego prošle godine

lubenica
Foto: Screenshot/ YouTube

Iako je cijena nešto veća, najmanje računice imaju proizvođači. Nakupci prodaju drugom nakupcu i dok lubenica stigne do potrošača cijena bude i utrostručena

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Republike Srpske su prepolovljeni, a glavni razlog su loši vremenski uvjeti na samom početku proizvodnje. Cijena je nešto viša nego prošle godine, ali je pijace preplavila lubenica iz Albanije i Makedonije.

Proizvođači lubenice u Semberiji svakoga dana na pijaci sa prikolicama domaće lubenice čekaju kupce.

“Jeste bilo nešto pod vodom, ali tanak je rod ove godine. Četiri do pet tona biće po dunumu. Veliki je i uvoz, a i repromaterijal je za lubenicu, a to je najskuplji artikal što se proizvodi”, ističe Jovica Mitrović, proizvođač lubenice.

Iako je cijena nešto veća, najmanje računice imaju proizvođači. Nakupci prodaju drugom nakupcu i dok lubenica stigne do potrošača cijena bude i utrostručena.

“Cijena je tu i tamo solidna, ali nema kupca. Prošle godine je bila ista cijena goriva i đubreta, ali je bila roba jeftina, sad je solidno ipak, moramo biti realni”, mišljenja je poljoprivrednik Predrag Lukić.

Nedžad Velagić, proizvođač lubenice iz Janje, kaže da su troškovi proizvodnje ove godine bili duplo veći nego prošle.

“I deset feninga znalo je biti, ove godine nije se nešto ni posijalo, ljudi su odustali jer je to veliki ulog, skupa je to investicija, hetkar lubenice 5000 KM košta. Lubenica ima dosta izdataka, sjeme, humus, prihrana, folije, rad kap po kap… skupa je investicija lubenice.”

Problem je i prekomjeran uvoz iz Albanije i Makedonije. Zbog toga je iz godine u godinu sve manje proizvođača.

Iz udruženja poljoprivrednika ističu da veleprodajna cijena domaće lubenice ne bi trebalo da bude manja od 0,50 ili 0,60 KM po kilogramu.