Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlične vijesti

Prinosi žitarica u Posavskom kantonu iznad očekivanih

psenica1 (1)

Iz Ministarstva navode kako je završena i žetva ječma, koji je na području te županije bio zasijan na površini od oko 500-550 ha, sa ostvarenim prosječnim prinosima od 7–7,5 t/ha

Na području Posavskog kantona ubiru se iznimno dobri, pa i rekordni prinosi, a prema podacima s terena može se reći da je za proizvođače ovo jedna od boljih godina kada je u pitanju sam prinos i kvaliteta zrna pšenice, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona.

Za sada, prema podacima s terena, prosječni prinos zrna iznosi oko 6-7 t/ha s prosječnom hektolitarskom težinom oko 80, što uz vlagu zrna od 12–13  posto, ukazuje na dobru kvalitetu ovogodišnjeg roda pšenice.

Inače, ova je godina za poljoprivredne proizvođače strnih žitarica predstavljala određeni izazov zbog neuobičajenih vremenskih prilika kao što je bila pojava nešto nižih temperatura krajem aprila i početkom maja te veoma visokih temperatura i suše od sredine juna. Očekivani su nešto niži prinosi, posebno pšenice, zbog utjecaja iznimno visokih temperatura i suše za vrijeme zriobe što dovodi do naglog gubljenja vlage i formiranja sitnog i šturog zrna.

No ipak, zahvaljujući dovoljnim količinama oborina tokom vegetacije i njihovom povoljnom rasporedu, te provedenim neophodnim agrotehničkim mjerama nije bilo većeg negativnog utjecaja na sam prinos i kvalitetu zrna.

Iz Ministarstva navode kako je završena žetva ječma, koji je na području tog kantona bio zasijan na površini od oko 500-550 ha, sa ostvarenim prosječnim prinosima od 7–7,5 t/ha.

Što se tiče pšenice, ona je zasijana na površini od oko 4.500 ha i posljednjih se dana užurbano obavlja žetva ove krušne žitarice. Trenutno najveća briga poljoprivrednih proizvođača, s kojom liježu i ustaju ovih dana, jeste obaviti žetvu prije eventualne kiše i na vrijeme ju uskladištiti.

“Za naše ratare, osim prinosa i kvalitete zrna pšenice, značajna je i otkupna cijena koja je ove godine, od strane većine otkupljivača, formirana nešto ranije i kreće se od 0,33–0,40 KM/kg ovisno o klasi kvalitete zrna, odnosno utvrđenim parametrima kakvoće – sadržaju proteina i vrijednosti hektolitarske težine”, ističu iz županijskog ministarstva.