MMF

Pristup vakcinama produbljuje jaz između bogatih i siromašnih zemalja

sinopharm-vakcina

U izvještaju se navodi da je u bogatim zemljama gotovo 40 posto stanovništva potpuno cijepljeno

Ekonomske perspektive između bogatih i siromašnih zemalja imale su još veći jaz zbog različitog pristupa vakcine protiv COVID-19, saopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novoj procjeni globalnih izgleda, MMF je naveo da se svijet sve više dijeli na dva bloka.

Poboljšao je prognoze rasta za razvijene ekonomije za ovu godinu, uključujući Britaniju, ali prognoze za mnoge zemlje u razvoju su slabije nego što se očekivalo, javlja BBC.

MMF navodi da postoji podjela između onih zemalja “koje se mogu nadati daljnjoj normalizaciji aktivnosti kasnije ove godine (gotovo sve napredne ekonomije) i onih koje će se i dalje suočavati s ponovljenim infekcijama i sve većim brojem smrtnih slučajeva od COVID-19”.

U izvještaju se navodi da je u bogatim zemljama gotovo 40 posto stanovništva potpuno cijepljeno. U tržišnim ekonomijama u razvoju (naprednije zemlje u razvoju) to je manje od polovine i samo “mali dio” u zemljama s niskim prihodima.

Za bogate zemlje zajedno, predviđa se rast ove godine za pola procentna poena. Ali za ostatak svijeta postoji nadoknađujuće smanjenje, što ostavlja globalnu prognozu za 2021. nepromijenjenu na šest posto. Sljedeće godine slijedi nadogradnja na 4,9 posto.

Međutim, MMF upozorava da ni u zemljama s vrlo niskim nivom zaraze COVID-19 ekonomski oporavak nije osiguran sve dok virus cirkulira u drugim zemljama.

mmf