Privredna komora FBiH partner konferencije „Adriatic Wood Days“

aleja drvored333

Privredna komora Federacije BiH partner je konferencije „Adriatic Wood Days“ koja će u Dubrovniku 4. i 5. decembra okupiti učesnike iz srednje i jugoistočne Europe koji su povezani sa preradom drveta.

Taj sektorski događaj o drvnoj industriji u JI Evropi i na Mediteranu organizira Hrvatski Drvni Klaster, vodeće udruženje u sektoru prerade drveta u Hrvatskoj.

– Učesnike će pozdraviti potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić koji će govoriti o stanju i perspektivama drvnog sektora u FBiH i BiH. Konferenciji će također prisustvovati i predstavnici bh. kompanija koje se bave preradom drveta i proizvodnjom namještaja, predstavnici Drvnog Klastera Hercegovina i predstavnici ŠGD Hercegbosanske šume – kazala je za Fenu sekretarka granskog Udruženja u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Radi se, kako je dodala, o četiri tematski povezane, ali programski odvojene međunarodne konferencije iz područja šumarstva, prerade drveta, energije iz drveta i proizvodnje namještaja.

Na konferenciji će se kompanijama omogućiti uvid u tržišna kretanja, a to će također biti prilika da se nacionalne institucije koje su odgovorne za pripremu budućih politika i strategija susretnu sa predstavnicima privrede, klastera, nevladinim sektorom i razmjene mišljenja.

Konferencija daje uvid u postojeću tehnološku opremljenost sektora i pruža mogućnost dobavljačima tehnologija i usluga za predstavljanje inovativnih rješenja koja će povećati konkurentnost sektora.

Naglasci ove konferencije kao i plenarna predavanja odnose se na važnost certificiranja, otvorene EU natječaje, drvo kao energent u domaćinstvu, predstavljanje nabavnog modela IKEA-e u JIE, smanjenje ilegalnih sječa i uvoz drveta sa trećih tržišta, ograničenje u kaskadnoj upotrebi, R&D u sklopu programa HORIZON 2020, te kako drvo i šuma mogu unaprijediti Evropu.