Biznis

uputili zahtjeve Vladi

Privrednici FBiH: Hitno izmijeniti način obračuna plata, direktnih poreza i doprinosa

26/03/2020

U zajedničkom nastojanju očuvanja ekonomije i ublažavanja posljedica pandemije korona virusa u BiH, Krizni štab privrednika FBiH se nada da će Vlada FBiH hitno postupiti po ovom pitanju obzirom na predstojeće obveze privrednih subjekata, poručeno je iz Kriznog štaba privrednika FBiH

Krizni štab privrednika Federacije BiH inicirao je zahtjev prema Vladi bh. entiteta FBiH, da hitno, za kompletno vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće, donese prateće mjere i odluke o krucijalnim ekonomskim pitanjima za opstanak brojnih privrednih subjekata, koje se u prvom redu odnose na regulisanje plata, direktnih poreza i doprinosa svih privrednih društava, javlja Anadolu Agency (AA).

Navode da proglašenjem pandemije korona virusa od Svjetske zdravstvene organizacije i širenjem iste u BiH, privredni subjekti suočili su se sa iznimno otežanim uslovima poslovanja, gdje su mnogi bili prinuđeni uputiti radnike na čekanje, godišnje odmore, bolovanje, pa čak i u potpunosti obustaviti proizvodnju.

Dodatna otežavajuća okolnost, naglašavaju, po poslovanje privrednih subjekata u privatnom vlasništvu, su izrečene mjere proglašenjem stanja nesreće u FBiH, a koje se odnose prije svega na zabranu obavljanja djelatnosti i ograničenog kretanja.

“Ističemo da se proizvodnja i poslovni procesi gotovo nisu ni odvijali u tekućem mjesecu, ili su se odvijali u iznimno teškim uvjetima: prekidi u lancima dostave, onemogućen ili usporen prekogranični i međunarodni transport roba u uvozu i/ili izvozu, obustavljanje narudžbi i isporuka, blokada inostranih uplata, kao i zabrana obavljanja djelatnosti, čime je kompletno domaće tržište dovedeno u neizvjesnost i pitanje ekonomskog opstanka. Prema navedenim problemima u poslovanju, da se zaključiti kako je kompletan mjesec mart protekao u skoro potpunoj blokadi većine privrednih subjekata, i posljednje informacije sa domaćeg i ino tržišta sugeriraju da će ekonomska aktivnosti u potpunosti stati. Svakim danom, sve više kompanija dolazi u dilemu na koji način ublažiti posljedice krize kako bi se izbjegao najgori mogući scenario – otpuštanje radnika, i u vezi s tim mnogi drugi posljedični efekti po ekonomiju, a prvenstveno uposlenih i stanovništva koje zavisi od uposlenih u BiH”, stav je Kriznog štaba privrednika FBiH.

Stoga, Krizni štab privrednika FBiH traži hitnu odluku Vlade Federacije BiH po pitanju izmjene relevantnih zakona i o porezu i doprinosima, te ostalih pratećih nameta koji će se retroaktivno primijeniti od 1. marta na poslovanje privrednih subjekata u privatnom vlasništvu koja su pogođena pandemijom korona virusa. Predlažu da Vlada Federacije BiH u potpunosti snosi iste dok je na snazi proglašeno stanje nesreće.

Privrednici traže i da se određene odredbe postojećeg Zakona o radu FBiH i Kolektivnog ugovora FBiH za vrijeme trajanja stanja nesreće stave van snage, a da se odlukama Vlade Federacije BiH regulišu odredbe za koje je to potrebno: pitanje preraspodjele radnog vremena, mogućnost upućivanja radnika na prinudni godišnji odmor, umanjenje plaće za vrijeme pandemije dok radnici nisu na radu, skraćivanje radnog vremena, preraspodjela radnog vremena zakona…

Ovim se, naglašavaju iz Kriznog štaba privrednika FBIH obezbjeđuje prostor za donošenje niza mjera podrške kompanijama pogođenim pandemijom korona virusa, čime se osigurava da ne dođe do masovnih tužbi.

“Osigurati rebalans budžeta na način da svi troškovi koji se ne odnose na isplatu plata, vanbudžetske fondove, zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu… prebace na stavke vezane za zdravstveni sektor, bezbjednost, socijalu i ublažavanje posljedica ekonomske krize i očuvanje zaposlenosti. Nužno je omogućiti povrat PDV-a za uplate za nenaplaćena potraživanja u mjesecu martu i drugim mjesecima ako postoji potrebna dokumentacija. Potrebno je u skladu sa članom 50. Zakona o porezu na dohodak poreznim obveznicima poreza na dohodak omogućiti ukidanje mjesečne akontacije ili izmjene u toku poreskog perioda. Potrebno je u skladu sa članom 26. Zakona o radu rad izvan prostorija poslodavca omogućiti jednakost u tretiranju radnika kod kuće sa drugim plaćenim radnicima. U zajedničkom nastojanju očuvanja ekonomije i ublažavanja posljedica pandemije korona virusa u BiH, Krizni štab privrednika FBiH se nada da će Vlada FBiH hitno postupiti po ovom pitanju obzirom na predstojeće obveze privrednih subjekata”, poručeno je iz Kriznog štaba privrednika FBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.