Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privrednici iz Istanbula u posjeti firmama Tuzlanskog kantona

aa_picture_20151023_6600416_web

TUZLA (AA) – Privrednici iz Istanbula danas borave u posjeti firmama na području Tuzlanskog kantona, a razlog dolaska 40 turskih biznismena je upoznavanje sa mogućnostima ulaganja u ovaj dio Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Goste upoznajemo sa potencijalima Tuzlanskog kantona (TK) i razmijenjujemo iskustva. Nastojat ćemo poboljšati mogućnost stranih investiranja kroz zakonske i podzakonske akte, a ono što imamo ponuditi su, između ostalog, kvalitetan obrazovni sistem i tehničko-tehnološki resursi˝, izjavio je Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva TK.

Abdurrahman Uevak, predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika, rekao je da se investicije iz Kantona Sarajevo nastoje proširiti i na ostale dijelove države.

Sulleyman Kozuva iz Privredne komore Cerkezkoy, koja broji 4.000 udruženja i treća je po veličini komora u Turskoj, rekao je da ˝Bosnu smatraju svojom zemljom i da ovdje žele što više ulagati˝.

˝Blizu smo Bosne, ali nismo upoznati sa svim gradovima i nemamo baš mnogo informacija o poslovnim prilikama i dešavanjima u ovoj zemlji˝, naveo je Kozuva.

Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, izjavio je da je primjetno da mnogi investitori odlaze u Goražde i Tešanj.

˝TK je mjesto gdje se non-stop štrajkuje i gdje radnici blokiraju ceste, pa se investitori teško odlučuju da ovdje ulažu svoj novac i stvaraju nova radna mjesta. Vidjet ćemo koji su njihovi zahtjevi da bi investirali˝, rekao je Mićanović.