Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biznis klub Povelja

Privrednici očajnički traže da ih čuje Vlada FBiH: “Napravit će historijsku grešku”

vlada fbih 111

Mala i srednja preduzeća su kičma bh. ekonomije, a porezna opterećenja privrednika, kako je kazala, “čine sve da ćemo na koncu ostati bez dovoljnog broja radnika u BiH“

Biznis klub Povelja je danas održao okruli sto na kojem su razmatrani svi do sada “nepoduzeti” koraci od strane nadležnih vlasti kako bi se privreda u Bosni i Hercegovini stabilizirala te u konačnici sačuvala radna mjesta.

Razgovarano je o trenutnom stanju u ekonomiji, poskupljenju električne energije, prijedlozima zakona o doprinosima i porezu na dohodak, te kako predstavnike vlasti učiniti senzibilnijim za prijedloge privrednika i ubrzati donošenje potrebnih ekonomskih mjera.

Cilj događaja, kako je kazala direktorica GMS-a Amra Hašimbegović je izvršiti pritisak na sve nivoe vlasti da pređu s deklarativnog djelovanja na aktivno, kako bi raspoloživim resursima i budžetima očuvali privredu i radna mjesta.

– Snažne sigurnosne turbulencije u Evropi građani BiH već su osjetili na svojim kućnim budžetima, taj val snažnog uticaja očekuje se da bude veći. Stoga privredni sektor mora djelovati kako privredni opstanak Bosne i Hercegovine ne bi došao u pitanje – istakla je ona.

Također je i makroekonomski analitičar, doktorant na Univerzitetu u Tuzli, Faruk Hadžić istakao da će Federacija BiH napraviti historijsku grešku ako se ne rastereti privreda, te da od države treba očekivati manje oporezivanje dohotka, odreći se dijela prihoda kako bi bh. ekonomija opstala.

U tom smislu je i direktorica GS Tvornica Mašina Travnik, Snježana Korpruner naglasila da su mala i srednja preduzeća kičma bh. ekonomije, a porezna opterećenja privrednika, kako je kazala, “čine sve da ćemo na koncu ostati bez dovoljnog broja radnika u BiH.“

Privrednici moraju razmišljati kao političari, kazao je Armin Avdić sa ekonomskog instituta u Sarajevu, kao što oni razmišljaju da što više para ostane u budžetu od kojih privrednici nemaju nikakve koristi.

– Privrednici se moraju ujediniti, razvijati strategiju, analizirati bh. stranke, njihove političke programe. Tražiti od njih da predstave ekonomske ciljeve kako bi im dali podršku – poručio je Avdić, saopćeno je iz GMS-a.