Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privrednici ZDK iznijeli svoje probleme Izetbegoviću, Zvizdiću i Novaliću

ARD_0107

Privrednici iz Zeničko-dobojskog kantona informirali su danas u Zenici člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića o problemima koje imaju u svom poslovanju.

Zeničko-dobojski kanton peti je kanton koji je posjetila ova delegacija, a i sa današnjeg sastanka sa privrednicima je poručeno da samo razgovori vode ka stabilnijem stanju.

Izetbegović je, nakon sastanka, novinarima kazao da je ovo bio interaktivni sastanak na kojem su privrednici iznijeli primjedbe i sugestije koje se najviše odnose na ono što može uraditi Vlada FBiH.

– Saradnja će biti nastavljena, dobre ideje smo dobili u vezi sa toplifikacijom i postoji ideja da se krene u taj posao koji bi otvorio veliki broj radnih mjesta u građevinskoj industriji te smanjilo zagađenje, a projekt je samoodrživ – rekao je Izetbegović.

Dodao je da će se o tome nastaviti razgovori s ekipom biznismena koji su iznijeli tu ideju,a također je pohvalio i određene ideje iz ArcelorMittala.

Premijer Novalić je istakao da se privrednici ZDK susreću sa sličnim problemima kao i privrednici u drugim kantonima.

– Pravilnik o oporezivanju toplog obroka, porez na dobit izvoznicima i reinvestiranje te Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima su stvari koje kod privrednika izazivaju strahove – naveo je Novalić.

Naglasio je da su i u Zenici našli ”zajednički jezik”, kao i u Tuzli, Bihaću, Travniku.