magoda traži akciju nadležnih

Problem štampanja viznih stikera još nije riješen, bh. turistički sektor gubi milione

turisti tzks
FOTO: TZ KS

Kontaktirali smo MVP u više navrata i dobili informaciju da će problem štampanja viznih stikera biti riješen, ali nažalost, još uvijek nije

– Nakon što smo dobili informaciju da u ambasadama BiH u zemljama Zaljeva postoji problem nestašice stikera za vize, promptno smo reagirali, s obzirom da usporavanje ili zaustavljanje samog procesa izdavanja viza za turiste koji dolaze iz pomenutih država, posebno se to odnosi na Saudijsku Arabiju, znači i direktno ugrožavanje ljetne turističke sezone, poručio je danas Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a vezano za probleme stikera za vizu čiji nedostatak ugrožava ljetnu turističku sezonu.

U nastavku je Magoda dodao i sljedeće:

– Prema našim procjenama ovog ljeta je KS trebalo da posjeti 10.000 građana zemalja Zaljeva. Kontaktirali smo MVP u više navrata i dobili informaciju da će problem štampanja viznih stikera biti riješen, ali nažalost, još uvijek nije. S obzirom na to da se radi o milionskim gubicima za bh. turistički sektor, koji je jedan od generatora oporavka ekonomije, nadamo se da će država učiniti sve da problem što prije riješi jer vrijeme ističe, s obzirom da je već napravljena ogromna šteta. Nadamo se da će sutra stići obećanih 10.000 viznih stikera u Ambasadu u Jordanu iz Njemačke, kako je izjavio ambasador Mato Zeko. Podsjećam, TZ KS je u više navrata tražila da se trajno riješi problem ulaska turista iz zemalja Zaljeva privremenim ukidanjem viza, nažalost to Vijeće ministara BiH nije prihvatilo iz javnosti već poznatih razloga, poručio je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.