Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIZNIS AGENDA 2022

Problemi privatnog sektora u BiH: “Mora se smanjiti trošak rada da bi se plaće povećale”

Konferencija1 (1)

Predstavljene preporuke za rješavanje ključnih problema privatnog sektora

Povećati direktnu pomoć različitim kategorijama privrede i građana kroz transfere iz viška prikupljenih poreza, u svrhu ublažavanja inflatornih efekata; privremeno obustaviti naplatu akciza na gorivo; ubrzati procedure za otvaranje, vođenje i zatvaranje preduzeća; definisati mjere populacione politike, kako bi se zaustavio masovni odliv radne snage – neki su od zaključaka sa Konferencije „BIZNIS AGENDA 2022: Prioritetne preporuke za rješavanje ključnih problema privatnog sektora“, održane u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI).

Pojava pandemije COVID-19, ostavila je negativne posljedice po ekonomiju Bosne i Hercegovine (BiH). U roku od samo 50 dana, BiH je imala gubitak od 5% ukupnih radnih mjesta. Izostanak pravovremene reakcije vlasti u BiH kroz pomoć privredi i građanima, dovelo je do toga da su mnoga preduzeća, putem svojih internih rezervi, održali u značajnoj mjeri obim ekonomske aktivnosti i pomogli sami sebi u fazi oporavka tokom 2021. godine.

„Dolazak inflacije – rasta cijena, kao rezultat vanjskih faktora, doveo je u težak položaj građane i već ranjenu privredu, koja više nema iste mogućnosti za korištenje vlastitih resursa prilikom suočavanja sa novom ekonomskom krizom, za čije prevazilaženje je svakako neophodan veći angažman vlasti. Upravo je današnja Konferencija prilika da se čuju preporuke Radne grupe, koje su nastale zajedničkim radom predstavnika iz različitih segmenata privrede, s ciljem da olakšaju nadležnima donošenje mjera koje će pomoći privredi da poveća otpornost u slučaju dolaska nove ekonomske krize, ubrzavanje ekonomskog oporavka i dostizanja većih stopa ekonomskog rasta.“ – istakla je Emina Ćatić ispred Centara civilnih inicijativa.

Konferencija je okupila predstavnike/ce vlasti na nivoima Federacije BiH, Republike Srpske i Kantona Sarajevo, predstavnike/ce biznis sektora, institucija, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, te medija. Učesnici Konferencije imali su priliku upoznati se sa preporukama za rješavanje ključnih problema privatnog sektora, koje su definisane od strane Radne grupe čiji članovi su predstavnici biznis sektora u BiH. Predstavljene preporuke, vezuju se za oblasti poreske politike, tržišta rada, unapređenja poslovnog ambijenta i kratkoročnih anitkriznih mjera.

„Registrovana je velika nezaposlenost na svim biroima zapošljavanja i sada je pitanje da li da radimo prekvalifikaciju naše radne snage ili da uvozimo nekvalifikovanu radnu snagu iz siromašnih azijskih zemalja. Prijedlog je da ipak prekvalifikujemo naše radnike koji se nalaze na birou. Država sa jedne strane, da oslobađanjem od doprinosa ili nekih drugih taksi i naknada, pomogne poslodavcima koji žele da rade prekvalifikaciju u svojim kompanijama, ali i država da oformi mehanizme da može vršiti prekvalifikaciju za potrebe poslodavaca.“ – izjavila je Azra Atagić – Ćatović, poslovni portal „Akta.ba“.

„Najveći ekonomski problem u Bosni i Hercegovini je odlazak mladih, a ostalo su sve uzroci. Poslodavci ne mogu riješiti sami taj problem. Mora se smanjiti trošak rada da bi se plaće povećale. U suprotnom, doći će do smanjenja broja zaposlenih jer naša ekonomija neće biti konkurentna na svjetskom tržištu.“ – dodao je Muhamed Pilav iz Udruženje poslodavaca FBiH.

Odgovor nadležnih institucija na novu ekonomsku krizu i značajnu inflaciju mora da postoji i da sadrži konkretne ciljeve i aktivnosti za ublažavanje negativnih efekata. Kako bi mjere bile efikasne i ispratile situaciju na terenu, neophodno je da one budu zasnovane na sveobuhvatnim informacijama. U slučaju privatnog sektora, svakako da je najbolji izvor informacija glas privrednika, onih koji se direktno suočavaju i prepoznaju probleme koje zahtijevaju hitne reakcije, te nude i konkretna rješenja za prevazilaženje aktuelne situacije.