Zaštita okoliša

ProCredit jedina banka sa punjačem za električna vozila i eko – voznim parkom

prokredit – auta

Vozni park ProCredit Bank sastoji se od 17 hibridnih vozila i to 10 Toyota Yaris hibrida, 5 Toyota Auris hibrida, te 2 Toyota Prius plug-in hibrida

Zaštita okoliša nalazi se u središtu misije ProCredit Bank, a vlastitim primjerom ova banka nastoji doprinijeti razvoju koji će biti ekološki i društveno održiv. Tako je ProCredit Bank prva i za sada jedina banka u Bosni i Hercegovini koja ispred zgrade Uprave ima instaliran punjač za električna vozila. Osim toga, ProCredit je prva i jedina ne samo banka već i kompanija koja u svom voznom parku posjeduje plug-in hibridna vozila, navodi se u saopćenju za medije ProCredit Bank BiH.

Vozni park ProCredit Bank sastoji se od 17 hibridnih vozila i to 10 Toyota Yaris hibrida, 5 Toyota Auris hibrida, te 2 Toyota Prius plug-in hibrida. Ispred zgrade Uprave banke u Sarajevu postavljeni su solarni paneli koji se napajaju sunčevom energijom, a koja se dalje koristi za LED rasvjetu za osvjetljenje ispred zgrade. Parking mjesta su označena zelenom površinom sa ciljem ukazivanja na zelenu politiku kojoj banka teži u svome strateškom opredjeljenju, a koja je definirana i standardom ISO 14001:2015 kojim je ProCredit Bank certificirana od februara 2017. godine, čime je potvrđeno da ProCredit posluje u skladu sa međunarodno uspostavljenim normama zaštite i unaprijeđenja životne sredine.

“Vlastiti primjer je uvijek najbolji primjer. Mi već devet godina kao grupacija provodimo uspostavljeni set standarda pod nazivom ‘Smjernice grupacije za upravljanje zaštitom okoliša’. Naš sistem upravljanja zaštitom okoliša utemeljen je na tri bitna pravca djelovanja, a to su interno upravljanje zaštitom okoliša, upravljanje ekološkim rizikom u kreditiranju, i eko finansiranje – eko krediti za preduzeća sa do sada plasiranih više od 50 miliona eura u Bosni i Hercegovini. Uz sve to, ponosni smo što i sami, dakle internim upravljanjem zaštitom okoliša, nizom mjera doprinosimo smanjenju emisije CO2, ali i korištenju obnovljivih izvora energije”, ističu u ProCredit Bank.

Nova Toyotina plug-in tehnologija koja je ugrađena u model Prius omogućava prosječnu potrošnju goriva od svega 1,4 l/100 km. Riječ je o rekordno najnižoj potrošnji goriva među svim plug-in hibridnim modelima na tržištu uz emisije CO2 od 32 g/km.

Projekat uspostavljanja eko – voznog parka ProCredit je provela zajedno sa partnerima, japanskim proizvođačem autmobila Toyota i Auto Nuić, koji je i ovlašteni prodavač i serviser Toyota vozila. Vrijedi istaći da je ProCredit Bank najznačajniji Toyotin partner u Bosni i Hercegovini uopće, navodi se u saopćenju za medije.