Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Moody's"

Prodaja automobila u Evropi u 2020. past će čak za 30 posto

vw

Moody's očekuje da će u Evropi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto

Rejting agencija Moody's očekuje da će globalna prodaja automobila ove godine u odnosu na prošlu pasti za 20 posto, budući da se ekonomski uticaj koronavirusa pogoršava, objavio je Moody's u srijedu.

Prethodna Moody's-ova prognoza predviđala je pad prodaje za 14 posto, a nova prognoza tumači se “ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija”.

“Gledajući unaprijed, globalna prodaja automobila vjerovatno će se oporaviti za 11,5 posto u 2021. godini, iako na niskoj bazi, na bazi očekivanog rasta BDP-a od 4,8 posto u zemalja grupe G-20 sljedeće godine”, rekao je stariji potpredsjednik Moody's-a Falk Frey.

Moody's očekuje da će u Evropi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto.

Prodaja u SAD-u trebala bi prema očekivanjima te agencije ove godine pasti za 25 posto, također znatno više u odnosu na prethodnu projekciju od 15 posto.

Kina je jedino veliko tržište automobila za koje Moody's nije promijenio prognozu prodaje za 2020. godinu te bi se ona, kako se navodi, ove godine trebala smanjiti za 10 posto. Razlog zadržavanja prognoze su znakovi da se potražnja počinje vraćati na normalne nivoe nakon naglog pada u prvom kvartalu.