Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bijeljina

Prodavac otkrio kolike su cijene drveta i uglja nakon posljednjeg poskupljenja

FOTO: BHRT/Screenshot

“Drvo je ove godine poskupjelo u šumarijama za 20 KM po kubiku, transport za 10 KM skuplji po kubiku, slabija je ponuda drveta. Cijena drveta po kvadratnom metru je 150 KM s dostavom na adresu. Sve vrste drveta imamo. Ugalj je 220 KM po toni”, kaže prodavac ogrjeva

Za veliki broj građana, avgust je u znaku brojnih troškova. Jedna od značajnijih stavki je i nabavka ogrjeva koji je ove godine i do 30 posto skuplji. Do jeseni se očekuje dodatni skok cijena, pa su građani požurili da sada nabave ogrjev.

Skupo je, ali grijati se moramo, jednoglasni je stav građana Bijeljine. Iz straha od dodatnog poskupljenja na jesen, kažu da je kupovina ljeti sigurnija.

Prosječno domaćinstvo u Semberiji potroši prosječno od 6 do 10 kubnih metara drva, i od 5 do 6 tona uglja, kažu prodavci. Ogrev je ove godine i do 30% skuplji nego prošle.

“Drvo je ove godine poskupjelo u šumarijama za 20 KM po kubiku, transport za 10 KM skuplji po kubiku, slabija je ponuda drveta. Cijena drveta po kvadratnom metru je 150 KM s dostavom na adresu. Sve vrste drveta imamo. Ugalj je 220 KM po toni”, kaže Radomir Stojanović, prodavac ogrjeva za BHRT.

Mnogi su prethodnih godina grijanje na čvrsta goriva zamijenili grijanjem na struju ali procjene su da ni to više nije tako isplativo niti pouzdano.

“Možemo očekivati najvjerovatnije da će doći do korekcije proizvođačkih cijena struje, tako da će onda cijena grijanja na struju sigurno znatno otići gore, ako veliki broj potrošača pređe na struju, na grijanje na struju. Pitanje je u kakvom stanju nam je električna mreža”, Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”.

Kako bi pomogli sugrađanima da uštede, a u isto vrijeme i riješili ogroman problem zagađenosti vazduha tokom zimskih mjeseci, u Bijeljini su najavili subvencije za ugradnju toplotnih pumpi.

“Raspisana su dva javna poziva. Maksimalan iznos subvenicije je šest hiljada KM ili 30 odsto”, rekao je Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.

Ako je za utjehu potrošačima, prodavci smatraju da će se ove cijene održati i da neće biti novog skoka cijena na jesen.