Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoze za radno tržište do 2035. godine

posao

Odjel za privredu, radi i statistiku Grada Beča (MA23) objavio je rezultate Studije o budućnosti radnog tržišta u Beču koju je po njihovom nalogu uradio institut „Forschungs- und Beratungsstelle Arbeitswelt“ (FORBA).

Osim prognoza o realnom razvoju zapošljavanja, studija se posvetila i dinamici zapošljavanja u glavnim bečkim sektorima do 2035. godine.

Prave efekte na zapošljavanje imat će prvenstveno rast populacije, a s tim u vezi najviše će se razvijati uslužne djelatnosti. Na zapošljavanje će takođe utjecati i prilagođavanje klimatskim promjenama, pozicioniranje Beča kao turističke destinacije i univerzitetskog centra.

FORBA je dodatne potencijale prepoznala u oblastima informacionih i komunikacijskih tehnologija, prirodnih nauka i istraživanja.

Zapošljavanje bi mogla usporiti ekspanzija ekonomije dijeljenja (sharing economy) i industrije 4.0 (logistika, saobraćaj, skladištenje). Kvalifikovanost radnika u budućnosti će biti još važnija nakon automatizovanja rutinskih aktivnosti.

U studiji se takođe navodi da će se demografski trendovi uveliko odraziti na radno tržište, pa će najviše radnih mjesta otvoriti zdravstvo, socijalni sektor, predškolski odgoj i školstvo. Zapošljavanja će biti i u hotelijerstvu, gastronomiji, IKT sektoru (software, aplikacije, cloud computing, big data) i usluga baziranih na informisanju i savjetovanju.

Aktueni trendovi najviše će se odraziti na finansijski sektor i osiguranja, a te promjene „redimenzioniranja“ finansija i zatvaranja filijala već sada nagovještavaju statistike o radnom tržištu.

Grad Beč će iskoristiti ove prognoze kako bi osigurao povoljne uslove za zapošljavanja kroz mjere kao „Kvalifikacioni plan 2020“ i „Inovativni Beč 2020“.

Date su prognoze i za sektore pojedinačno. Ekološka prilagođavanja, posebno u oblasti energetske i saobraćajne infrastrukture, te proširenje javnog prevoza biće u fokusu građevinske branše kojoj se predviđa umjeren rast.

Za trgovinu se predviđa blag porast zaposlenih s obzirom na umjeren rast kupovne moći i napredak onlajn kupovine.

U oblasti telekomunikacija, medija i izdavaštva ne predviđa se veća ekspanzija poslova. Kada je riječ o kulturi i kreativnim poslovima profitirat će ona zanimanja vezana za tehnologije (igre, video) i turizam orijentisan ka kulturi i manifestacijama. Loša su predviđanja za mala preduzeća.

Javni sektor će ostati noseći stub bečkog radnog tržišta i otvarati nova mjesta prvenstveno u oblasti infrastrukture (npr. izgradja metro linija U2 i U5), ali će digitalizacija i e-government dovesti do rezanja radnih mjesta, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.