Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proizvođači organske hrane svoje proizvode ponudili Travničanima

aa_picture_20150917_6313339_web

Na osmom sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju građanima Travnika predstavilo se pedesetak proizvođača iz FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U Travnik su danas stigli proizvođači voća i povrća, meda, sira, sokova, džemova, vina i drugih proizvoda nastalih na domaćim njivama, pašnjacima i vinogradima.

aa_picture_20150917_6313335_web

Posjetitelji sajma su mogli probati domaću kukuruzu od kukuruza samljevenog u vodenici. Među ponuđenim proizvodima je i pekmez od šljive požegače, kao i džemovi od aronije, američke borovnice, kupine i maline.

“Mi smo mala zemlja i često nismo u prilici da budemo ravnopravni i konkuretni na domaćem i inozemnom tržištu kvantitetom. Zato smo sposobni da napravimo vrhunski proizvod i vrhunsku kvalitetu. Treba nam potpora vlasti jer na razini FBiH još uvijek nemamo Zakon o organskoj proizvodnji”, izjavio je Sejo Herceg, predsjednik Udruženja Organsko FBiH.

Dobitnica Zlatne korpe organskih proizvoda prim.dr. Amira Skaka iz Doma zdravlja u Travniku dodala je da vjeruje da je ovo kvalitetan projekt, jer će zdrava hrana poboljšati zdravlje mladih naraštaja, a spriječiti teška oboljena koja se sve češće pojavljuju na našem području.

aa_picture_20150917_6313337_web

Ahmet Balić, dugodišnji proizvođač meda, koji je za svoj proizvod dobio mnoštvo priznanja i zlatnih plaketa je rekao:

“Imamo još uvijek dobro očuvanu prirodu, ne samo na Vlašiću, nego u cijeloj BiH. To nam je prvi uslov da proizvodimo zdravu hranu. Kada je riječ o mojim proizvodima od meda još se nije dogodilo da cjelokupnu proizvodnju nisam prodao”.