Biznis

TK

Proizvođači kornišona zadovoljni godinom: Može se zaraditi

12/07/2020

Selimović je govorio i o izvozu za zemlje EU, među kojima je i Hrvatska

Nevrijeme koje je nedavno zahvatilo Tuzlanski kanton nije utjecalo na uzgoj i proizvodnju kornišona. Proizvođači kažu da je ovo jedna od uspješnijih godina. Problema bi moglo biti sa izvozom ukoliko Hrvatska ne pojednostavi kontrole na granicama.

O berbi i konkretnim problemima iz Živinica za BHRT govorio je Jasmin Selimović, predsjednik udruženja “Kornišon”.

Berba je krenula 27.6. i evo kako vidimo berbe su ekstra dobre i postižemo dobre rezultate, kaže Selimović za BHRT.

“Mi smo ove godine krenuli sa zadrugom ZZ Gračanka i do sada smo radili za mnoge firme. Evo ove godine smo ušli u kooperaciju sa njima i njima isporučujemo krastavac kornišon. Ove godine mogu očekivati oko 150 do 200 tona što se tiče Udruženja Kornišon.

Možemo biti zadovoljni otkupnom cijenom mada bi mogla biti još viša jer je ovaj krastavac pravo teško uzgajati, kazao je on . To ko radi može se zaraditi, ali je non stop rad. Moraš biti 24 sata uključen i moraš paziti krastavac ako hoćeš da bude kako treba”, kazao je Selimović.

Selimović je govorio i o izvozu za zemlje EU, među kojima je i Hrvatska.

“Vidite, EU je postavila standarde. To je bilo mao spor, međutim prvi kamioni su otišli. Standarde moramo poštovati ko ristiti preparate koje traži Evropska unija”, ističe Selimović.

Proizvođači kornišona najavili su i neke proteste ako im ne budu ispunjeni uslovi. Iz Udruženja kažu da političari moraju uložiti više truda da ih prije svega razumiju i pomognu im.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.