Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trebaće pomoć

Proizvođači u Semberiji zbrajaju štete nakon olujnog nevremena

semberija stete
FOTO: Federalna TV

Na području Bijeljine proglašeno je stanje elementarne nepogode. Komisije za procjenu štete su na terenu

Posljedice nestabilnog vremena u BiH već se broje u milionima.

Proizvođači u Semberiji treći dan zbrajaju i saniraju štete nakon olujnog nevremena koje je proteklih dana zahvatilo i ovu regiju. Za preciznu procjenu još je rano, ali već sada je jasno da će trebati pomoć nadležnih.

Višečlana porodica Vitomira Đokića živi od plasteničke proizvodnje. Sve što imaju i od čega žive, kažu, nalazi im se na njivi. Olujno nevrijeme pričinilo im je ogromnu štetu koju sami ne mogu sanirati.

“Imamo 34 plastenika, tu imamo papriku, paradajz, krastavac. Šteta je velika, ono što je najveći problem je taj najlon, a jednim dijelom je uništilo i proizvode. Oluja je naplravila ogromnu štetu”, kaže Vitomir.

“Proizvodnja pod otvorenim nebom, mora biti predmet osiguranja”, navode u resornom ministarstvu, gdje su obećali pomoć svim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu od olujnog nevremena, ali i da proizvođači treba da budu registrovani i osigurani kako bi ostvarili pravo na pomoć.

“Svi ćemo učestvovati u sanaciji štete na svaki mogući način, ali pričam vam kao neko ko mora poštovati pravila, Zakone, uredbe, moramo biti u formalno-pravnom smislu neko ko ispunjava uslove, da bi mogli odreagovati”, pojasnio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS (SNSD).

Na području Bijeljine proglašeno je stanje elementarne nepogode. Komisije za procjenu štete su na terenu.

“Nastojimo u što kraćem roku zbrajati štetu i doći do podataka, kako bi u skladu sa budžetskim mogućnostima na lokalnom nivou, učestvovali u naknadi dijela štete koju su pretrpjela poljoprivredna gazdinstva”, rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine (SDS).

Procjena štete će se, navode, vršiti prioritetno na poljoprivrednim usjevima i objektima javne infrastrukture, a nakon toga, ukoliko bude mogućnosti, i na individualnim objektima, u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica.