Proizvođačke cijene u junu niže za 0,3 posto

drvna industrija ilust

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u junu su niže za 0,3 posto u odnosu na maj, dok su više za 1,2 posto u odnosu na isti mjesec 2016. godine, navode iz Agencije za statistiku BiH.

U junu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su pad od 0,3 posto , dok su u odnosu na jun prošle godine niže za 0,1 posto .

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u junu niže su za 0,3 posto u odnosu na maj, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježile rast od 3,4 posto .

U poređenju sa majem, u junu su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u kapitalnim i trajnim proizvodima za po 0,1 posto , dok su opale u energiji i intermedijarnim proizvodima za po 0,4 posto , te netrajnim proizvodima za 0,2 posto.

Proizvođačke cijene u junu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, više su u energiji za 1,6 posto, te intermedijarnim proizvodima za tri odsto, dok su opale u kapitalnim proizvodima za 1,5 posto, trajnim potrošačkim dobrima za 0,2 posto, te netrajnim proizvodima za 0,8 posto.