Proizvodnja izolacije od ovčije vune počinje naredne sedmice u BiH

woolline_sarajevo

Konstatan razvoj i rast prometa bh. firma Wool Line Sarajevo potvrdit će 27. septembra otvaranjem novog pogona u Hadžićima, u kojem započinje proizvoditi izolacioni materijal od ovčije vune.

– Tim povodom priredit ćemo svačanost gdje je uz prisustvo prijatelja i poslovnih partnera planirano da vrpcu novog pogona presiječe načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. Sretan sam što su prepoznali naše zalaganje čiji je rezultat početak proizvodnje izolacije od ovčije vune na području BiH – izjavio je Feni direktor firme Wool Line Sarajevo Bahrudin Bojčić.

Taj prirodni izolacioni materijal je, ističe, bolji od stiropora i staklene vune budući da ima oko 20 posto bolje karakteristike, a za oko 30 posto osigurava bolju zvučnu izolaciju.

– Životni vijek izolacije od ovčije vune je 50 godina. Investicija u toplinsku izolaciju poskupljuje početno ulaganje prilikom gradnje, ali će se ta investicija isplatiti jer će se vratiti u obliku uštede na grijanju – objašnjava Bojčić.

Plan mu je da u narednoj sezoni šišanja, od aprila do augusta, otkupi cjelokupne količine sirovina s područja BiH, što se kreće od oko 1.500 do 2.000 tona neoprane vune, čim će direktnu korist imati oko 20.000 uzgajivača ovaca u BiH.

– Očekujemo da će se izolacioni materijal uskoro naći na tržištu zapadne Evrope, gdje smo dosad ostvarili saradnju na izvozu 100 posto prirodne krevetnine iz naše proizvodnje, kao što su jastuci, jorgani, madraci, nadmadraci. Ovog ljeta dobili smo interesantnu ponudu za izvoz naših proizvoda na američko tržište koja je ušla u finalnu fazu – dodao je Bojčić.

U novom pogonu postavljena je savremena linija za proizvodnju izolacije od ovčije vune, koja ispunjava sve ekograđevinske norme za što će, uvjeren je direktor Wool line Sarajevo, doprinijeti rješavanju ekoloških i finansijskih problema iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa.