Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proizvodnju mlijeka na području općine Srebrenica podići na viši nivo

mljekari
Ilustracija

U Srebrenici je danas u okviru redovnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede RS održan sastanak s proizvođačima mlijeka s područja općine koji je bio posvećen ishrani muznih krava i balansiranju obroka, reprodukciji u govedarstvu i standardima dobre poljoprivredne prakse.

Doktor poljoprivrednih nauka Dragan Zarić uime resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredni resornog ministarstva izjavio je da je razlog posjete da se stekne utisak o načinu proizvodnje mlijeka i kvalitetu, te da se razgovara o svim drugim problemima s kojima se susreću proizvođači mlijeka na ovom području.

– Razgovarali smo o proizvodnji kravljeg mlijeka i sira, pored toga dotakli smo se teme proizvodnje ovčijeg i kozijeg mlijeka. Naš cilj je da se proizvodnja mlijeka podigne na viši nivo. Imali smo priliku da čujemo dosta dobrih ideja i određene probleme kod proizvođača. Naš zadatak i cilj posjete je da sagledamo te probleme, da ih na nekin način analiziramo zajedno i pružimo podršku u cilju poboljšanja kvaliteta – istakao je Zarić.

Načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović naglašava da Općina u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede RS-a pokušava da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

– Ove godine Općina je dala određene podsticaje za mljekare i vidjet ćemo u narednoj godini da damo podsticaj za proizvedeno mlijeko. Danas smo od mljekara čuli određene prijedloge kako da im se pomogne kroz razne vidove pomoći. Na sastanku smo vidjeli da su mljekari u određenoj mjeri zadovoljni proizvodnjom i otkupom mlijeka – navodi Cvijetinović.