Projekat od 800 miliona $ u kojem je i BiH: Gradi se plinovod TANAP i TAP

tanap-nabucco

Rukovodstvo Svjetske banke odobrilo je kredit od po 400 miliona dolara Turskoj i Azerbejdžanu, odnosno ukupno 800 miliona dolara za projekat izgradnje plinovoda TANAP (Transanadolija plinovoda), na koji se nadovezuje i balkanska ruta plinovoda TAP , što je zajednički projekat Albanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Vlade Turske i Azerbejdžana dale su garancije za kredite koje će EBRD uplatiti turskoj kompaniji BOTAS na period od 24 godine, uz pet godina grace perioda, i azerbejdžanskoj kompaniji SGC na period od 30 godina, uz također pet godina grace perioda.

Zamjenik šefa Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Muller izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će ta finansijska institucija učestvovati u realizaciji tako važnog projekta.

“Plinovod TANAP nije važan samo za Tursku i Azerbejdžan, već će doprinijeti ekonomskom razvoju cijele regije. Istodobno će omogućiti razvoj trgovine. To je još jedan veliki korak ka jačanju energetske sigurnosti Turske i cijele Evrope“, kazao je Muller.

Generalni direktor projekta TANAP Saltuk Duzyol je prošle sedmice izjavio da je riječ o megaprojektu vrijednom ukupno 8,5 milijardi dolara.

Plinovod je dug 1.850 kilometara, a očekuje se da u junu 2018. godine počne isporuka plina ka Turskoj, a dvije godine kasnije i ka Evropi.

Plinovod TANAP od vitalnog je značaja za BIH koja s drugim zemljama regije sudjeluje u realizaciji energetskog projekta TAP (Tras Adriatic Pipeline). TAP se naslanja na plinski koridor TANAP (Trans Anadolian Pipelin) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Evrope.

Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan – protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna tačka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.

Slobodna Bosna ranije je objavila vijest da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra kreditiranjeTransjadranskog plinovoda (TAP) zajmom od 1,5 milijardu eura.

Plinovod TAP, kapaciteta 10 mlrd. m3 plina dio je Južnog koridora kojim bi se smanjila ovisnost balkanskih država od ruskog plina.