Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekat Podrška za zapošljavanje u BiH: Radna mjesta za 23.000 osoba

Biro-za-zaposljavanje111
Foto: Ilustracija

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Uredom Svjetske banke u Sarajevu organizovalo je promociju Projekta podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg je planirano zaposlenje 23.000 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o zajmu za finansiranje investicionog projekta koji se sastoji od dvije komponente, a u jednoj od njih koristi karakteristike zasnovane na rezultatima i predstavlja prvi ovakav projekt u BiH. Ukupna vrijednost zajma je 50 miliona eura, od čega za FBiH ide 29.000 eura, s tim da je 1,8 miliona eura neracionalno i koristiće se za nepredviđene troškove.

“Učešće Svjetske banke je 50 miliona eura, od čega 29 miliona eura pripada FBiH. Takođe, iz budžeta FBiH preko Zavoda za zapošljavanje učešće entiteta biće oko 50 miliona KM. Radi se o projektu koji će trajati četiri godine i u tom projektu treba biti zaposleno oko 23.000 osoba. Radi se o osobama koje su teško zaposlive, kategorije koje imaju 40 i više godina. Radi se i o katagerijama koje nisu imale sreće da nađu posao u kratkom vremenskom periodu i koje su čekale po par godina”, izjavio je zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je kazao, u ovim projektima vrlo značajna komponenta je i zapošljavanje žena, jer su analize pokazale da je njihovo zapošljavanje u deficitu.

“Želimo kroz ovaj projekt da popravimo i tu situaciju. Cilj projekta je povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva. Radi se o zapošljavanju u privatnom sektoru i ideja je da te osobe koje se zaposle i nakon isteka projekta i dalje ostanu u radnom odnosu kod svog poslodavca”, kazao je Drljača.

Odbor direktora Svjetske banke je u januaru 2017. godine odobrio IBRD zajam u iznosu od 50 miliona eura za projekt Podrške zapošljavanju u BiH u cilju povećanja formalne zaposlenosti u privatnom sektoru za ciljne grupe, a koji će početi s mladima koji traže prvi posao.

Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke u BiH, izjavio je da projekt rješava jedan od najbitnijih ciljeva BiH, a to je otvaranje novih i stvaranje boljih radnih mjesta.

“Očekujemo od sada pa do kraja projekta da hiljade ljudi bude zaposleno u okviru ovog projekta i da nađe bolja radna mjesta. Interesantno je da putem ovog projekta počinje novi model angažmana Svjetske bake u BiH. U ovom projektu radimo zajedno sa vladom na ostvarivanju vrlo specifičnih rezultata koji su unaprijed dogovoreni i finansijska podrška Svjetske banke će se pružiti onda kada rezultati budu ostvareni. Kompenziraće ono što je potrošeno za ostvarivanje rezultata”, rekao je Salinas.

Isplata sredstava će se vršiti nakon ostvarivanja dogovorenih rezultata, koji će se mjeriti u skladu sa unaprijed određenim indikatorima, a za implementaciju projekta u ovoj godini biće izdvojeno 12,7 miliona eura.