Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijski princ gradi Neom u koji će uložiti 500 milijardi dolara (VIDEO)

neom2

Saudijska Arabija namjerava izgraditi megagrad u čiju će izgradnju uložiti 500 milijardi dolara pod pokroviteljstvom princa Mohammeda bin Salmana, u sklopu paketa reformi da se u zemlju vrati “umjereni islam”.

Salman je u utorak otkrio novi projekt: grad će se zvati Neom, a bit će smješten na sjeverozapadnoj obali Crvenog mora.

“U Neomu želimo stvoriti nešto novo … okupljamo inovatore iz cijeloga svijeta kako bismo ga stvorili”, rekao je Salman na investicijskoj konferenciji u Rijadu. Grad, koji će se prema planovima proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatit će 26.500 kvadratnih kilometara. Saudijci također namjeravaju izgraditi “veličanstveni novi most” između Egipta i Saudijske Arabije koji će “povezivati Aziju s Afrikom”.

Izvršnim direktorom projekta Neom imenovan je Klaus-Christian Kleinfeld, koji je između 2005. i 2007. bio prvi čovjek Siemensa u Njemačkoj.

“To je 26.500 kvadratnih kilometara. Kad kažemo grad, zapravo nije točno, bit će to više gradova i sela”, objasnio je Kleinfeld na konferenciji. Projekat će “donijeti tone novca na vrlo dobar način”, dodao je.

Saudijska Arabija uložit će 500 milijardi dolara u projekt, prenosi službena novinska agencija SPA, a predviđa se da će prva faza biti gotova do 2015. Najavljujući ambiciozne razvojne planove, Salman je rekao da je Neom samo dio u nizu privrednih i društvenih reforma kojima će se modernizirati Saudijska Arabija.

“Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo… umjerenom islamu koji je otvoren cijelom svijetu i svim religijama”, rekao je on na investicijskoj konferenciji.

“Želimo živjeti normalan život, život koji odražava našu umjerenu religiju, naše običaje”, kazao je. “Mislim da su nedavno poduzeti jasni koraci i vjerujem da ćemo vrlo brzo iskorijeniti ostatak ekstremizma”, istaknuo je.

Saudijskom Arabijom dominira vehabijska škola islama, ali kraljevina polako uvodi promjene, dopuštajući strana ulaganja i ublažavajući neke zakone, među kojima je nedavna odluka kojom je dopušteno ženama da voze automobil.

Stručnjak za Saudijsku Arabiju Guido Steinberg, zaposlen na Institutu za međunarodna i sigurnosna pitanja sa sjedištem u Berlinu, rekao je da je iznenađen Salmanovim izjavama i ustvrdio da Saudijska Arabija prvi put daje “detaljan opis smjera u kojemu bi te reforme trebale ići”.

Steinberg predviđa da mjere vode prema Saudijskoj Arabiji u kojoj će konzervativni vjerski učitelji biti sve više marginalizirani a da će liberalniji slojevi društva moći slobodnije disati i veseliti se većoj slobodi”.

Ipak dodaje da ostaje nejasno “hoće li to značiti da će se okončati diskriminacija dva milijuna šijita u zemlji”.

Saudijski šijiti dugo vremena optužuju vlasti za diskriminaciju no Rijad optužbe opovrgava. Salman velike napore ulaže u promidžbu reformskog programa Vizija 2030 pokrenutog prije dvije godine s ciljem diversifikacije gospodarstva, tj. manje ovisnosti o nafti, stvaranja potpuno novih sektora za zapošljavanje mladih i otvaranja dosad zatvorenog saudijskog društva.

Reforme predviđene Vizijom 2030 trebale bi, između ostalog, pridonijeti da četvrtina od 20 milijardi američkih dolara koliko su Saudijci potrošili na zabavne parkove u obližnjem Dubaiju, ostane kod kuće.