Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekt besplatnog obogaćivanja znanja o informacionim tehnologijama

microsoft-skill1

Projekt Microsoft Skills centara čiji je cilj da mladim ljudima omogući potpuno besplatno sticanje novih i unapređenje dosadašnjih znanja o informacionim tehnologijama, predstavljen je u Sarajevu u Rektoratu Univerziteta kao jedinstven u regionu.

Trenutno je u ovim centrima u tri bosanskohercegovačka grada – Sarajevu, Mostaru i Banja Luci osposobljeno 100 mladih ljudi, najviše studenata, za nova IT znanja, ali su ambicije da projekt postane kontinurana djaletnost i da se realizira i u manjim sredinama, kazali su iz kompanije Microsoft BiH.

Cilj je i da mladi ljudi, obrazovani dodatnim znanjima iz informacionih tehnologija, dobiju zaposlenje povezivanjem u okviru programa s kompanijama kojima je takav kadar neophodan, poručuju također realizatori programa. Napominju da je i u okolnostima veoma visoke nezaposlenosti u BiH, potreba za informatičkim stručnjacima velika.

Pokretanje Skills centara u Bosni i Hercegovini inicirano je nakon analize tržišta rada koja pokazuje da negativni tržišni trendovi najviše utiču na mlade u dobi od 15 do 29 godina.

U proteklih pet mjeseci, na četiri fakulteta i u tri bh. grada, treneri i specijalisti certificirani za Microsoft tehnologije, održali su devet obuka a stotinu polaznika dobilo Microsoft certifikate.

Trenutno ima novca za osposobljavanje 240 polaznika od prijavljeniih 1.040, ali ambicije su da pridruživanjem sve više sponzora programu, broj onih što dobivaju cerifikate bude mnogo veći.

Riječi podrške tokom današnje prezentacije programa izrazili su ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, rektor Sarajevskog univerziteta Muharem Avdispahić, kao i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Samim Konjicija i univerzitetski profesor Zlatko Lagumdžija.

Zvanicama su se također obratili “glavni krivci” za realizaciju projekta čiji je primarni motiv širenje znanja o informatičkim tehnologijama, direktor Microsofta BiH Omar Krivošija i vođa MS Communityja BiH Damir Dizdarević.