Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekt RAST: Doprinos i snaga lokalnog nivoa za ekonomski razvoj BiH

ekonomija

Predstavnici više od dvadeset jedinica lokalne samouprave iz BiH učestvuju na dvodnevnoj obuci o lokalnom ekonomskom razvoju koja je danas započela u Sarajevu.

Obuka je organizovana u okviru projekta RAST koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a implementira Catholic Relief Services – CRS.

Osnovni cilj programa, kako je kazao predavač na seminaru Anto Domazet, jeste da se unaprijede vještine potrebne za ubrzanje lokalnog ekonomskog razvoja za one općine i gradove koji su već osvojili certifikat povoljnog poslovnog okruženja – BFC, kao i da pripremi ostale za ispunjavanje uslova kojima se omogućava stjecanje tog certifikata. Radi se, kako je napomenuo, o izuzetno korisnom programu koji će omogućiti da se prezentiraju standardne procedure za upravljenje ekonomskim razvojem i da se one prilagode specifičnostima pojedinih lokalnih zajednica za šta će služiti teorijski i praktični dio ove radionice.

– Na seminaru će posebno biti diskusije i o javno-privatnom partnerstvu jer je to jedan od načina da se unaprijedi infrastruktura s obzirom na ograničeni budžetski i potencijal zaduživanja lokalnih zajednica i upravo tu treba razviti sposobnosti lokalnih zajednica – dodao je Domazet.

CRS provodi projekt RAST već drugu godinu.

– U prvoj godini možemo istaknuti neke od najvažnijih rezultata, među ostalim da je pomognuto sedam općina i gradova da dobiju BFC cerifikate uz još tri općine koje će najvjerovatnije dobiti ovaj certifikat u narednim mjesecima. Drugo što bi istakli jeste da smo pomogli dvije općine, odnosno grada da unaprijede infrasrukturu u lokalnim industrijskim zonama sa još šest infrastrukturnih projekata koje ćemo implementirati u narednom periodu – izjavio je predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva.

Stvarni uspjeh i utjecaj BFC certifikakacije i poboljšanja infrastrukture, kako je dodao, svakako će zavisiti o obimu u kojem oni doprinose povećanim poslovnim investicijama i povećanju broja radnih mjesta u općinama i gradovima.

-Upravo je to razlog zbog kojeg će CRS u drugoj godini projekta upravo da pomogne općinama da ostvare ove rezultate. Jedan od glavnih limitirajućih faktora za nove invesicije u BiH je percepcija investitora da općine nemaju sistematičan pristup promociji loklanog ekonomskog razvoja – dodao je D'Silva.

CRS je danas započeo prvi od tri planirana treninga s ciljem da se ojačaju kapaciteti jedinica loklane samouprave u smislu razmjene dobrih praksi i efikasnijeg korištenja mehanizama i instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja radi boljeg korištenje raspoloživih resursa kako bi se stvorili uslovi za nove investicije, ekonomski rast i kreiranje radnih mjesta.