Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ugledni menadžer

Projektnom timu buduće ASA Bolnice priključio se doc. dr. Roland Fasol

Roland Fasol
Foto: Almir Razić/FENA
Roland Fasol

Ugledni međunarodni menadžer iz oblasti kliničkog upravljanja zdravstvenim ustanovama sa bogatim iskustvom, kardiohirurg doc. dr. Roland Fasol priključio se timu renomiranih medicinskih stručnjaka buduće ASA Bolnice.

– Dolazim sa Medicinskog univerziteta u Beču, ovo je moj prvi dan u Bosni i Hercegovini i veoma sam uzbuđen što ću se pridružiti ovom timu. Za mene je to zaista impresivno – izjavio je doc. dr. Fasol za Fenu.

Priznati stručnjak

Doc. dr. Fasol je specijalizirani akademski opšti i kardiovaskularni hirurg sa bogatim iskustvom u razvoju, upravljanju i organizaciji specijaliziranih visokotehnoloških bolnica u svijetu sa fokusom na izgradnju medicinskih timova, uspostavljanje funkcionalnih kliničkih usluga, digitalizaciju, osiguranje kvalitete i implementaciju standarda kliničkog upravljanja po najvišim standardima. Njegov prethodni projekat bio je u Kini gdje je pokrenuo veliku bolnicu sa kapacitetom više od hiljadu kreveta u saradnji sa Univerzitetom u Los Angelesu, ali je projekat ASA bolnice u Sarajevu, kako sam kaže, nešto drugačije.

– Ono što sam dosad vidio uzbudljivo je na mnogo načina. Došao sam ovdje da dam svoj doprinos naporima za otvaranje novog poglavlja u bosanskohercegovačkom zdravstvu i naš će zadatak biti spojiti kvalitet i iskustvo kako bi pružili jedno potpuno novo iskustvo za pacijente u Sarajevu te ga učinili dostupnim svim građanima BiH – istakao je doc. dr. Fasol, koji je nakon obilaska gradilišta izrazio veliko zadovoljstvo kvalitetom izgradnje i cjelokupnim konceptom bolnice, te naglasio da se nada da će njegovo internacionalno iskustvo doprinijeti da ASA Bolnica osigura maksimalni nivo kvaliteta, sigurnosti i pozitivnog iskustva pacijenata.

Medicinski direktor ASA Bolnice doc. dr. Roland Fasol, prema riječima direktora projekta ASA Bolnice prof. dr. Rasima Jusufovića, donosi široko znanje i iskustvo toj budućoj zdravstvenoj ustanovi.

Puni angažman

– Doc. Dr. Fasol se na puno radno vrijeme i u punom angažmanu priključio našem timu, te time otpočinjemo fazu implementacije najboljih svjetskih praksi kada je u pitanju uspostavljanje opšte bolnice. Njegova strateška vizija i inovativan pristup oblikovat će budućnost bolnice vođene s ciljem pružanja i unapređenja medicinskih usluga, ali i razvijanje kulture izvrsnosti. Dolazak doc. dr. Fasola, a tokom idućeg mjeseca i ostalih članova njegovog tima, daje nam sigurnost da ćemo zajedno ostvariti i postaviti zapadne standarde i tretmane brige o pacijentima – istakao je Jusufović.

Dosadašnje iskustvo doc. dr. Fasola, kako je dodao, pokazuje da je briga i ophođenje prema pacijentima jedan od vrlo važnih elemenata za izvanredne rezultate lječenja, oporavak pacijenata i donosi najbolje ishode.

– Mi u ASA bolnici i u ASA Institutu za istraživanje, razvoj i inovacije sa nestrpljenjem očekujemo razvoj timskog okruženja interdisciplinarne saradnje, motivirajuće atmosfere, a pogotovo sa nestrpljenjem očekujemo razvoj zajedničkih naučno istraživačkih projekata koji će potaknuti kontinuirani i profesionalni razvoj i razmjenu ideja među našim zdravstvenim i drugim ekspertima – dodao je Jusufović.

Njihovo stremljenje, kako je dodao, duboko je protkano misijom, vizijom i ‘genetskim kodom’ Hastor Fondacije koja je neiscrpan izvor mladih i talentovanih ljudi kojima žele da pruže najbolje uslove za profesionalni razvoj i specijalizacije, te je jedan od njihovih sljedećih imperativa da ASA Bolnica u najkraćem mogućem roku ispuni uslove da dobije akreditaciju kao univerzitetska bolnica.

Direktorica Međunarodnog medicinskog univerziteta u Beču, magistra Elisabeth Chalupa-Gartner, koja svaki mjesec posjećuje gradilište ASA bolnice, izjavila je da se zajednička saradnja realizuje planiranom dinamikom.

Posjeta Sarajevu

Razlog današnje posjete Sarajevu je da smo se približili sljedećoj prekretnici u našem partnerstvu. Predstavili smo medicinskog direktora. On je veoma iskusan međunarodni menadžer i kardiokirurg koji je diplomirao na Medicinskom univerzitetu u Beču i on će voditi tim u narednoj fazi kada projekt treba biti dovršen i kada će bolnica biti puštena u rad – navela je Chalupa-Gartner.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što, kako je rekla, iz sedmice u sedmicu vide napredak u izgradnji.

– Bila sam ovdje prije dvije sedmice i opet sada vidim da se radovi brzo odvijaju i radujemo se vidjeti naredne korake – dodala je Chalupa-Gartner.