Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

elektroprivreda BiH

Promijenjeni termini: Evo od koliko sati je sada jeftina struja

struja brojilo jeftinija i skuplja struja
Foto: Pixsell
Ilustracija

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog posljednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedjelje

Ljetno računanje vremena završava se sutra ujutro pomjeranjem za jedan sat unazad, čime počinje zimsko računanje vremena.

Kazaljke će biti pomjerene unazad u 3.00 sata ujutru.

Evropska unija najavila je prije nekoliko godina da će ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, ali se to još nije dogodilo.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog posljednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedjelje, dok se na ljetno prelazi posljednje sedmice u martu, kada se vrijeme pomjera jedan sat unaprijed.

Promijenjeni termini jeftine i skupe struje

Prelaskom na zimsko računanje vremena, u noći između 28. i 29. oktobra 2023. godine, doći će do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova (perioda tzv. jeftinije i skuplje električne energije) za kupce koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi primjenjivaće se radnim danima i subotom u periodima od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Za ostale kategorije kupaca JP Elektroprivreda BiH (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, ostala potrošnja na 0,4 kV naponu, te javna rasvjeta) utrošena električna energija obračunavaće se prema manjoj tarifi (MT) radnim danima u periodu od 22:00 do 07:00 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan.