Promoviran Rashladni centar za poljoprivredne proizvode u Derventi

corrias123

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias povodom ceremonije predstavljanja Rashladnog centra u općini Derventa kazao je da poljoprivrednici iz te općine od danas imaju na raspolaganju prostor, opremljen za skladištenje i konzervaciju voća i povrća.

– Rashladni centar, realiziran od Italijanske kooperacije u saradnji sa Općinom, omogućit će proizvođačima iz tog područja lakše pozicioniranje na tržištu, doprinoseći tako ekonomskom oporavku jedne teritorije, snažno pogođene poplavama od prije dvije godine – izjavio je ambasador Corrias.

U sklopu radova izvršena je vanjska izolacija objekta, praćena donacijom panela i opreme za rashladne komore za konzervaciju voća i povrća, investicija vrijedna oko 45.000 eura.

Derventa je, zajedno sa Orašjem, Maglajem, Srebrenicom, Sanskim Mostom, Zvornikom i Zavidovićima, među sedam općinam u kojima Italijanska kooperacija provodi Projekat obnove nakon poplava vrijedan milion eura, u korist poljoprivrednika, farmera i malih i srednjih poduzeća, saopćeno je iz italijanske ambasade u BiH.