Prosječna cijena stana u RS 1.251 KM po metru kvadratnom

Istočno_Sarajevo,

Prosječna cijena stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini godine iznosila je 1.251 KM po metru kvadratnom, dok je prosječna cijena kuće 45.223 KM, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/.

Prema podacima iz kupoprodajnih ugovora i upitnika, koji su bili predmet upisa prava vlasništva u područnim jedinicama i područnim kancelarijama RUGIP-a, prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta je 3,88 KM po metru kvadratnom.

U Registru cijena nepokretnosti, koji vodi RUGIP, u prvoj polovini godine na teritoriji RS ukupno je evidentirano 3.346 kupoprodajnih ugovora, a ukupno je prometovano 6.168 nepokretnosti vrijednih 151.497.209 KM.

U saopštenju se navodi da je, od ukupnog broja nepokretnosti koje su unesene u registar, najviše prometovano poljoprivrednim zemljištem, zatim stanovima, kućama, šumom, te građevinskim zemljištem.

Najviše novca za nepokretnosti ove godine je potrošeno u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu, kažu u RUGIP-u.

Od 1. januara 2017. do 30. juna ove godine u Registru cijena nepokretnosti Republike Srpske registrovana su 14.302 kupoprodajna ugovora u kojima su prometovane 24.202 nepokretnosti, čija je ukupna cijena 748.173.611 KM.

“Posmatrajući sumu cijena nepokretnosti tokom prošle i u prvoj polovini ove godine, najviše je ponovo prometovano u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu”, dodaje se u saopštenju.

RUGIP od početka 2017. godine na teritoriji cijele Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Lični podaci iz kupoprodajnih ugovora su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, dok su podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti javno dostupni na zvaničnoj internet stranici RUGIP-a.

Na toj stranici moguće je pogledati detalje godišnjeg i polugodišnjeg izvještaja Registra cijena nepokretnosti.

Iz RUGIP-a napominju da za podatke iz Registra cijena nepokretnosti vlada veliko interesovanje, te je za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno više od 10.000 pristupa Registru iz 115 zemalja.