Biznis

novi val poskupljenja

Prosječna plaća u FBiH više nije dovoljna ni za pola potrošačke korpe

10/01/2022
Foto: Ilustracija

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2021. godine iznosi 2.265,67 konvertibilnih maraka (KM) i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za oktobar 2021. godine iznosila je 999 KM, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku i za jednu KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 45,3 posto; stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto; higijena i održavanje zdravlja 6,6 posto; obrazovanje i kultura 8,8 posto; odjeća i obuća 14,1 posto; prevoz 6,1 posto; održavanje domaćinstva 5,3 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12​​​​​​​ stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.