Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EUROCONTROL

Prošla godina najlošija za evropsku vazduhoplovnu industriju u historiji

avion_zrakoplov

Prema rezultatima izvještaja, broj letova u Evropi prošle godine je smanjen na 6,1 miliona, što je manje za 55 posto u odnosu na prethodnu godinu, a broj putnika je manji za 1,7 milijardi

Evropska organizacija za sigurnost zračnog prometa (EUROCONTROL) saopćila je da je 2020. bila najlošija godina za evropsku vazduhoplovnu industriju u historiji.

EUROCONTROL, čije sjedište je u Briselu, objavio je opsežan izvještaj pod nazivom “Uticaj pandemije COVID-19 na evropsku vazduhoplovnu industriju i perspektive za 2021. godinu”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se navodi da je evropska vazduhoplovna industrija u 2020. godini zbog duboke krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa (COVID-19) pretrpjela finansijske gubitke od čak 56,2 milijarde eura.

Prema rezultatima izvještaja, broj letova u Evropi prošle godine je smanjen na 6,1 miliona, što je manje za 55 posto u odnosu na prethodnu godinu, a broj putnika je manji za 1,7 milijardi.

Također, prošle godine u vazduhoplovnom sektoru bez posla je ostalo oko 190.000 ljudi.

U izvještaju se navodi kako je potrebno pružiti mnogo veću finansijsku podršku ovom sektoru kako bi se oporavio od posljedica pandemije.

Zračni promet u Evropi bi, kako stoji u izvještaju, 2021. godine trebao doživjeti oporavak blizu 51 po