centralna banka bih

Prošlogodišnja dobit 8,4 miliona KM

centralna-banka-kisa-1

Iz Centralne banke naglašavaju da ona i dalje uspijeva da ostvari pozitivan finansijski rezultat, te napominju da primarni cilj u centralnom bankarstvu nije ostvarenje profita, nego održavanje monetarne stabilnosti

Centralna banka BiH ostvarila je prošle godine dobit od 8.430.875 KM koja je raspoređena u generalne rezerve kao pozicije kapitala Banke.

“Na poslovanje Centralne banke proteklih godina konstantan pritisak vrše kamatni rashodi po osnovu negativnih kamatnih stopa na depozite kod inostranih banaka u evrozoni i negativnih prinosa na državne obveznice zemalja iz našeg investicionog spektra”, saopšteno je iz ove banke.

Iz Centralne banke naglašavaju da ona i dalje uspijeva da ostvari pozitivan finansijski rezultat, te napominju da primarni cilj u centralnom bankarstvu nije ostvarenje profita, nego održavanje monetarne stabilnosti.

“Centralna banka će, kao institucija čiji su osnovni ciljevi i zadaci da postigne i održi stabilnost domaće valute po modelu valutnog odbora, nastaviti politiku investiranja deviznih rezervi u kojoj su prioriteti monetarna stabilnost i sigurnost portfolija”, navodi se u saopštenju.

Finansijski i godišnji izvještaj Banke usvojeni su na sjednici Upravnog savjeta 27. marta i u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH upućeni Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH, a na njih je nezavisni eksterni revizor dao pozitivno mišljenje.