United Airlines

Prva američka aviokompanija koja zahtijeva od zaposlenih da se vakcinišu

UNITED AIRLINE

Oni koji ne pokažu dokaz o vakcinaciji moraće napustiti kompaniju, a najavljeno je da je moguće da budu odobreni izuzeci iz zdravstvenih ili vjerskih razloga

Jedna od najvećih američkih aviokompanija United Airlines postaje prva velika aviokompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja zahtijeva od zaposlenih da se vakcinišu protiv COVID-19, najavljeno je u petak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvršni direktor Scott Kirby i predsjednik ove kompanije Brett Hart obavijestili su 67.000 radnika da moraju biti potpuno vakcinisani pet sedmica nakon što Uprava za hranu i lijekove odobri vakcine ili do 25. oktobra. U SAD-u su vakcine odobrene samo za hitnu upotrebu.

“Činjenice su kristalno jasne – svi su sigurniji kad su svi vakcinisani”, naveli su Kirby i Hart.

Dodali su da su članovima porodica radnika United Airlinesa koji su umrli od COVID-19 u posljednjih 16 mjeseci poslali desetine pisama saučešća, i da su odlučni da urade sve što mogu kako bi spriječili da se to i dalje dešava,

United Airines od juna zahtijeva od novih radnika da pokažu dokaz o vakcinaciji, a kao podsticaj ova kompanija daje dodatni dan odmora radnicima koji se vakcinišu do 20. septembra.

Oni koji ne pokažu dokaz o vakcinaciji moraće napustiti kompaniju, a najavljeno je da je moguće da budu odobreni izuzeci iz zdravstvenih ili vjerskih razloga.

S obzirom na to da se brojevi slučajeve delta varijante COVID-19 povećavaju širom SAD-a, sve veći broj američkih kompanija sada zahtijeva od dijela ili svih radnika da se vakcinišu. Između ostalih to su novi uslovi kompanija Google, Facebook, Disney, Walmart i Netflix.