Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Litvanija

Prva članica EU koja je prestala uvoziti ruski gas: “Sada smo nezavisni od ruskih zaliha”

litvanija gas

Parlamentarni podaci pokazuju da je Litvanija do sada svake godine kupovala naftu, gas i struju u vrijednosti većoj od tri milijarde eura

Litvanija je prestala da uvozi prirodni gas iz Rusije, saopštilo je državno ministarstvo energetike u subotu, 2. aprila.

Iz ministarstva navode da je državna gasna mreža funkcionisala bez uvoza iz Rusije od početka mjeseca, što potvrđuju podaci operatera litvanske mreže plinovoda na interkonekciji između Litvanije i Bjelorusije.

“Mi smo prva članica Evropske unije (EU) od izvoznih partnera ‘Gazproma’ da je stekla nezavisnost od ruskih zaliha gasa, što je rezultat višegodišnje smislene energetske politike i blagovremenih odluka koje se tiču infrastrukture”, rekao je ministar Dajnius Krejvis (Dainius Kreivys), navodi se u saopštenju.

Sve potrebe za gasom Litvanije su sada zadovoljene tečnim prirodnim gasom (LNG), koji se dobija preko terminala u lučkom gradu Klaipedi.

Litvanija je 2015. godine otvorila ovaj objekat, da bi smanjila svoju zavisnost od ruskog uvoza.

Tri velike isporuke LNG-a svakog mjeseca stižu do terminala, a ministarstvo navodi da će gas i dalje teći kroz zemlju do ruske eksklave Kalinjingrad, nezavisno od prekida uvoza.

Litvanija se graniči sa Kalinjingradom i Bjelorusijom, ruskom saveznicom.

U martu, litvanski parlament je tražio od vlade da prestane uvoziti i trošiti ruske energente čim to bude moguće, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Parlamentarni podaci pokazuju da je Litvanija do sada svake godine kupovala naftu, gas i struju u vrijednosti većoj od tri milijarde eura.