Biznis

salvador

Prva država na svijetu usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

09/06/2021

Ovim korakom Salvador je postao prva država na svijetu koja je formalno usvojila digitalnu valutu. Bitcoin će se koristiti u državi zajedno s američkim dolarom, službenom valutom Salvadora

Salvador je u srijedu odobrio usvajanje vodeće kriptovalute bitcoina kao zakonsko sredstvo plaćanja, saopćio je predsjednik države Nayib Bukele, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zakon o bitcoinu odobren je natpolovičnom većinom u Kongresu Salvadora, sa 62 od 84 glasa. Ovo je historijski trenutak”, napisao je Bukele na Twitteru nešto iza ponoći po lokalnom vremenu.

Ovim korakom Salvador je postao prva država na svijetu koja je formalno usvojila digitalnu valutu. Bitcoin će se koristiti u državi zajedno s američkim dolarom, službenom valutom Salvadora.

Iako neki stručnjaci tvrde da se bitcoin i kriptovalute mogu koristiti kao dugoročna mjera protiv makroekonomskih uvjeta, drugi su zabrinuti da su vrlo nestabilni i da se mogu koristiti za pranje novca i nezakonite transakcije.

Cijena bitcoina trenutno je u padu za oko 50 posto otkako je u aprilu dosegla najviši nivo od 64.000 američkih dolara. Najvećom kriptovalutom u svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji u srijedu ujutru trgovalo se za nešto iznad 34.200 dolara.

Salvador je država u Centralnoj Americi, koja im oko 6,5 miliona stanovnika, prema podacima iz 2019. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.