Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Findessa Live

Prva regionalna platforma će smanjiti jaz između startup kompanija i investitora

1

Ovaj interaktivni projekat ima potencijal da osnaži startup ekosistem naše regije u kojem se nalazi nebrojeno mnogo mladih talenata sa perspektivnim poslovnim idejama, koji su se do sada oslanjali na sporadične prilike za razvoj svog poslovanja

Nakon dugogodišnje karijere na tržištu Njemačke, Švicarske i Amerike, uspješni bh. poduzetnik Edwin Davis, odlučio je svoje bogato poslovno iskustvo uložiti u razvoj kompanije u rodnom Sarajevu. Findessa d.o.o. tako je počela poslovanje u maju 2020. godine, u jeku pandemije corona virusa. Tada su zaposlili 20 mladih ljudi, a do ovog trenutka radili su na razvoju regionalnog interaktivnog projekta koji za cilj ima organizovati sistemsko rješenje za umrežavanje startup kompanija sa investitorima.

Radi se o prvoj regionalnoj crowdfunding platformi Findessa Live, koja će svoju produženu djelatnost realizovati i kroz Findessa Live Show. Ovaj interaktivni projekat ima potencijal da osnaži startup ekosistem naše regije u kojem se nalazi nebrojeno mnogo mladih talenata sa perspektivnim poslovnim idejama, koji su se do sada oslanjali na sporadične prilike za razvoj svog poslovanja. Razgovarali smo sa osnivačem kompanije Findessa d.o.o., gospodinom Edwinom Davisom i saznali mnogo više o njemu, te o ovom inovativnom poduhvatu.

Koje je bilo Vaše prvo radno iskustvo?

Svoj put u poslovni svijet počeo sam sa samo 16 godina starosti. Bilo je to radno mjesto u jednoj banci u Düseldorfu, gdje sam prošao lični poslovni razvoj od najobičnijih zadataka, poput udaranja pečata, preko značajnijih zaduženja, sve do pozicija koje su sa sobom nosile visoki nivo odgovornosti.

Kako je izgledao Vaš prvi veliki poslovni uspjeh?

Prvi klijent u mojoj brokerskoj kući obavio je transakciju vrijednu 10 miliona dolara. Bila je to scena ravna onima koje gledamo u filmovima kad se glavnom liku ostvari „Američki san“. Ipak, moje ambicije nisu se vezale toliko za novac, koliko za otvaranje novih prilika, otkrivanje novih puteva, realizaciju novih ideja. Tako sam, nakon nekog vremena, svoje poslovanje transformisao u smjeru „private equity“ i „venture capital“, jer sam brzo uvidio koliko se svijet mijenja, te da je pred nama nova vrsta revolucije. 1994. godine sam sa partnerima napravio jednu od, u to vrijeme, rijetkih web stranica i shvatio da će internet promijeniti svijet.

Da li ste se kroz svoj poslovni put oslanjali na pomoć mentora, ili na svoju intuiciju?

Imao sam sreću da sam bio okružen profesionalcima koje sam mogao smatrati svojim mentorima, međutim, uvijek sam zadržavao pravo na svoj stav i odluke sam donosio prema tome.

Kako je nastala Findessa?

Findessa je mlad projekat, za koji volim reći da ima dvije stotine godina iskustva u zbirnom kapacitetu našeg tima. Nastala je kao rezultat moje želje da napravim jedan krunski projekat u svojoj karijeri, u kojem će biti objedinjeno svo moje iskustvo i svi moji afiniteti. Tako i ime kompanije predstavlja spoj finansija (FIN), Njemačke (DE), Švicarske (S) i Sarajeva (SA), koji su bili značajni u mom životu.

Zašto je Findessa smještena u Sarajevu?

Sarajevo sam odabrao iz emotivnih i racionalnih razloga. Sasvim je logično da me moje rodno mjesto uvijek privlačilo na povratak, ali pored toga, ja sam duboko uvjeren da je naša regija, pa tako i BiH puna ljudskih potencijala, nadprosječnog talenta i kreativnosti. Praznina koja razdvaja investitore i startupe na području Zapadnog Balkana je ogromna. Na Findessa Live platformi smo pronašli način kako da ih povežemo i tako izbrišemo prazninu. Tim ljudima nedostaje samo stabilna ekonomska baza kako bi se dalje razvijali. Ja želim da otkrijem ko su oni i da zajedno stvorimo stabilnu bazu.

Šta Vas je ohrabrilo da poduzmete takav korak, budući da je naša regija politički nestabilna?

Nikad se nisam bavio politikom, niti sam ljude posmatrao kroz taj okvir. Razumijem ljude koji trpe posljedice teških okolnosti u kojima se regija nalazi u posljednjih 20 godina, ali mislim da je krajnje vrijeme da se pogled okrene isključivo u budućnost. Findessa je nezavisna kompanija i vjerujem da ćemo uspjeti realizovati svoju ideju i tu budućnost za našu cijelu regiju učiniti zaista svijetlom.

Čime se bavi Findessa d.o.o.?

Naša primarna sfera interesovanja su „private equity“ i „venture capital“. To znači da smo fokusirani na razvoj perspektivnih kompanija, koje nisu u mogućnosti podizanja komercijalnog kredita u bankama, tako što u njih ulažemo privatni kapital. Kao rezultat, kompanija u koju je uloženo može dalje razvijati svoj proizvod ili usluge, steći zrelost da bude kupljena, ili, uz našu pomoć, izaći na berzu. Pored toga, Findessa paralelno razvija jedinstvenu ideju koja još uvijek nije realizovana nigdje u svijetu. Radi se o Findessa Live platformi koja za cilj ima spojiti biznis i show na potpuno nov i nikad viđen način. Očekujemo da će ovaj projekat riješiti problem koji imaju startup kompanije i investitori na području naše regije. Konačno ćemo imati jedno mjesto na kojem će biti omogućeno sigurno, transparentno i kontrolisano investiranje u mlade kompanije. Ovaj projekat će biti vidljiv i u show formatu koji će se dešavati jednom mjesečno, uz live prenos. U pitanju je kombinacija poslovne i show emisije u kojoj se 4 startup kompanije uživo pred investitorima bore da osiguraju sredstva za realizaciju svoje poslovne ideje. To će biti upotpunjeno dodatnim edukativnim i zabavnim sadržajima za koje će biti zaduženi poznati gosti, uspješni poduzetnici i regionalne muzičke zvijezde. Emisija će biti interaktivna i u smislu da će publika koja gleda prenos na malim ekranima moći direktno investirati u startup za koji procijeni da bi mogao biti perspektivan. Osim emisije, Findessa Live Show će biti i događaj na kojem ćemo okupljati renomirane poslovne ljude naše regije, sa željom da jačamo veze i stvaramo novu vrijednost za cijelu regiju.

Sa kakvim ljudima želite poslovati?

Jako smo zainteresovani za mlade, ambiciozne, inovativne i emotivne ljude. Tražimo genijalce u različitim sferama djelovanja, koji još uvijek nisu kreirali stabilnu početnu tačku, koja će ih odvesti na siguran put poslovnog razvoja. Oni trebaju imati pozitivan mentalni sklop i biti usmjereni ka inovacijama za koje možemo reći da su potpuno unikatne. Sa druge strane, želimo se povezati sa stabilnim investitorima, koji ispunjavaju sve neophodne uslove za kontinuirano poslovanje, koji su pozitivni, te koji su spremni razumjeti i podržati mlade ljude i njihove mlade ideje. Kao rezultat svih tih poslovnih odnosa očekujemo izgradnju i osnaživanje jedne kvalitetne regionalne poslovne zajednice. Pozivam sve koji su se prepoznali da se jave na findessa.live.

Šta mladi poduzetnici mogu očekivati od Findessa Live platforme?

Na prvom mjestu, jedno poticajno, energično, dinamično i dobronamjerno okruženje. Findessa Live će biti njihov mentor i prijatelj koji ima kapacitet da sa svojim dugogodišnjih poslovnim saradnicima generiše jedan pozitivan mindset, pomoću kojeg će generacije koje dolaze kreirati snažnu poslovnu mrežu, a samim tim i veoma uspješnu budućnost za sebe i svoje poslovne poduhvate.

Ako želite biti u toku sa novim prilikama koje na naše tržište donosi Findessa Live platforma, pratite ih na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram i na YouTube.