Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ranka Mišić

Prvi put bez protestne šetnje, ali i u strahu za posao

ranka_misic2223

Mišić je izjavila da su radnici i u vrijeme epidemije virusa korona pokazali koliko su važni i da je potvrđeno da su oni najvažniji za očuvanje i razvoj ekonomije

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić istakla je da Savez sindikata prvi put u istoriji na Međunarodni praznik rada – 1. maj neće organizovati protestnu šetnju jer su na snazi mjere protiv širenja virusa korona, te pozvala na solidarnost poslodavce koji su prošle godine ostvarili 1,8 milijardi KM neto dobiti.

“Radnici će 1. maj dočekati u svojim kućama opterećeni brigom kako da sačuvaju svoje i zdravlje svoje porodice i egzistenciju. Još nema odgovora kako će se ovo završiti jer u svijetu nema lijeka ni za virus, ni za ekonomiju. Postoji opravdan strah šta će biti dan poslije”, kaže Mišić.

Mišić je izjavila da su radnici i u vrijeme epidemije virusa korona pokazali koliko su važni i da je potvrđeno da su oni najvažniji za očuvanje i razvoj ekonomije.

“Za RS su u ovom trenutku najvažniji radnici. Epidemija je pokazala nekoliko stvari na koje smo i ranije ukazivali, ali nas sagovornici nisu razumjeli. Nadam se da će u ovoj situaciji razumjeti da je najvrijednije što RS ima čovjek, odnosno radnik i da ekonomiju ne mogu sačuvati oni koji imaju velike bankovne račune, mašine i hale ako u njima nema zdravih radnika koji znaju i hoće da rade”, rekla je Mišić Srni.

Prema njenim riječima, radnici rade u otežanim uslovima i daju maksimum da svojim radom očuvaju ekonomiju i zarade plate, ali i spasavaju ljudske živote.

Savez sindikata je usvojio prvomajski proglas koji šalje kao poruku poslodavcima, Vladi i radnicima.

“Po prvi put ćemo za 1. maj poslati javnosti video zapis radnika i njihovih predstavnika sa radnih mjesta u svim sektorima. Oni šalju važne poruke. Prva i osnovna je da je radnik najvažniji, a zatim da treba sačuvati zdravlje, radna mjesta i plate i da rad mora biti cijenjen”, rekla je Mišićeva.

Radnici su, dodala je ona, pozvali na solidarnost poslodavce koji su prošle godine ostvarili 1,8 milijardi KM neto dobiti.

“Njihov poziv je da dio dobiti daju za plate svojih radnika kako bi mogli da prežive epidemiju i da im sutra zarade novu dobit, ali da im iz nje budu i povećane plate. Solidarnost je ono što mora da se vidi kod onih koji imaju mnogo i koji su zaradili zahvaljujući radnicima”, naglasila je Mišić.

Prema njenim riječima, bilo je poslodavaca koji su nagradili radnike i dali im poseban bonus zato što su savjesni, odgovorni i rade u vrlo teškim uslovima.

“Veliko priznanje smo odali zdravstvenim i prosvjetnim radnicima, policajcima, trgovcima, vozačima… Radnicima kapa dole, to moraju znati svi”, poručila je Mišićeva.

Ona je ocijenila da su kao većinski reprezentativni sindikat koji predstavlja radnike uspjeli da u 2020. godinu uđu sa dobrim rezultatima jer je povećana najniža plata, kao i zarade svih koji se finansiraju iz budžeta i radnika u znatnom dijelu realnog sektora u kojima je organizovan sindikat.

Govoreći o mjerama koje je Vlada kreirala kako bi pomogla privrednim subjektima i radnicima, Mišić je istakla da su dobre mjere koje se odnose na pomoć radnicima u djelatnostima kojima je usljed virusa korona zabranjen rad.

“To je početak jer mnogo mjera trebati donijeti za period kada ovo prođe kako bismo se što prije izvukli iz ove situacije. Te mjere će zavisiti i od dešavanja u drugim zemljama iz kojih dolaze poslovni partneri naših privrednih subjekata”, ocijenila je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je Savez sindikata uputio Vladi prijedlog mjera i da je zadovoljna što je značajan broj prijedloga prihvaćen.

“Jedna od tih mjera bila je da radnici koji su odlukom vlasti prestali sa radom ne budu uskraćeni za bruto platu. Kako je vrijeme odmicalo poslodavci su shvatili da se mjere primjenjuju i bilo je tek manjeg otpuštanja radnika. To je pozitivno kada je riječ o ovim mjerama”, navela je Mišićeva.