Biznis

najava iz rs-a

Pumpadžije najavljuju poskupljenje goriva, tvrde da moraju dići cijene

25/01/2023

Prema uredbama Vlade RS dozvoljena marža u maloprodaji iznosila je 0,25 KM, dok pojedinici trgovci naftnih derivata kažu da su radili sa daleko manjim maržama od propisanih

Već od sutra distributeri goriva u Republici Srpskoj najavljuju povećanje cijena goriva. Pravdaju to povećanjem rafinerijskih cijena. Zbog formiranja cijena većih od dozvoljenih u prošloj godini inspektori su najviše nepravilnosti utvrdili upravo na benzinskim pumpama. Za nepoštovanje odluke o ograničenju marže izrečene su kazne u iznosu od 2,2 miliona maraka. Da li je moguće stati u kraj onima koji stalno krše propise?

Veće cijene goriva ne idu naruku vozačima. Nisu se, kažu, nadali novom poskupljenju, jer su i trenutne cijene za njihov budžet previsoke. Cijena dizela danas je u tom bh. entitetu bila 2,89, a benzina 2,57 maraka po litri.

Prethodnog mjeseca cijene goriva mijenjane su nekoliko puta, što je i utvrđeno prilikom inspekcijske kontrole.

– Većina postupaka koja je otišla prema sudu je u toku. Imali smo i onih slučajeva gdje su sudovi preduzimali neke olakšavajuće okolnosti na koje su se subjekti pozivali i izricali manje ili čak uslovne kazne, što nama pravi problem u daljem radu – istakla je portparol inspektorata Republike Srpske Duška Nikolić.

Prema uredbama Vlade RS dozvoljena marža u maloprodaji iznosila je 0,25 KM, dok pojedinici trgovci naftnih derivata kažu da su radili sa daleko manjim maržama od propisanih. Cijene koje oni formiraju, kažu, zavise od parametara rafineriskih cijena dizela, a one su porasle za sedam pfeniga po litru. Time pravdaju i novo poskupljenje.

– Trebalo bi doći do poskupljenja da bi mogli opstati. Od sutra će gorivo poskupjeti za pet do šest feninga, a šta će se dalje dešavati teško je prognozirati – rekao je direktor Krajina-petrola Milovan Bajić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.