Rad javnih preduzeća u BiH mora biti otvoreniji

Novac ilustracije

Nivo transparentnosti javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini je na niskom nivou.

Jedan od razloga je i to što veliki broj javnih preduzeća nema internet stranicu, a ona preduzeća koja imaju u veoma malom obimu na njima objavljuju planove poslovanja, izvještaje o poslovanju, kao i podatke o finansijskoj i organizacionoj strukturi.

Ovo je rečeno na okruglom stolu o temi transparentnosti i odgovornosti javnih preduzeća u BiH, koji je, 21.juna u Tesliću organizovala Agencija za razvoj preduzeća – ‘Eda’ iz Banje Luke u saradnji s Transparency Internationalom BiH.

Najavljeno je da će, radna grupa u kojoj su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i direktori javnih preduzeća, definisati prijedloge za poboljšanje zakonske regulative u oblasti transparentnosti i odgovornosti javnih preduzeća.

Također, bit će pripremljene i smjernice za izradu i objavljivanje godišnjih finansijskih planova i izvještaja javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Okruglom stolu je prisustvovalo više od 30 učesnika među kojima je i, glavni revizor za reviziju javnog sektora Republike Srpske Duško Šnjegota, predstavnici ministarstava industrije, energetike i rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Ministarstva finansija Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnici općina i javnih preduzeća iz RS-a i Federacije BiH.