Rad nacrno u Banjoj Luci najčešći u trgovinama i kafićima

sezonski posao konobar

Inspekcija rada je u prvih šest mjeseci na području Banje Luke zatekla 40 neprijavljenih radnika kod poslodavca, čije firme su bile predmet kontrole.

Poslovi u kojima su najčešće zatečeni radnici nacrno su u oblastima trgovine i ugostiteljstva.

Međutim, neprijavljeni radnici nisu rijetkost ni u drugim privrednim granama poput građevinarstva i prehrambene industrije.

U prvih šest mjeseci ove godine, Odjeljenje za inspekcijske poslove banjalučke Gradske uprave obavilo je 9.632 inspekcijska nadzora.

Tokom tih kontrola, zbog utvrđenih nepravilnosti, izdali su 291 prekršajni nalog kojim su izrečene novčane kazne od 257.170 KM.

U prvoj polovini godine isključeno je osam vozila iz drumskog saobraćaja, te izvršeno rušenje 14 objekata (dogradnja stambenih objekata, pomoćni objekti, zidane ograde, dogradnja nadstrešnica uz poslovne objekte za ljetne bašte i drugo).

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić ocijenio je da je u svim oblastima inspekcijskog nadzora zabilježen pomak u odnosu na isti period lani.

U drugom tromjesečju tekuće godine, početkom građevinske sezone, povećan je broj vanrednih inspekcijskih kontrola na osnovu predstavki građana u oblasti gradnje, te saobraćajne inspekcije u oblasti javnih puteva.

Dolaskom toplijeg vremena, inspekcija za hranu i veterinarska inspekcija imale su pojačane kontrole namirnica, naročito lakokvarljivih, kako iz Gradske tržnice tako i u svim ostalim maloprodajnim i ugostiteljskim objektima koji posluju s hranom.

Prilikom takvih kontrola nisu utvrđene značajne nepravilnosti, tvrde iz Gradske uprave.