Rade za svjetske gigante, a proizvodnju sele iz Kine u BiH

adv_pax_lutec-3

Bračni par Elzina i Edin Kukavica žive u Njemačkoj i već 15 godina se supješno bave izradom limene ambalaže. Trenutno se proizvodnja obavlja u Kini gdje za njih radi i do 700 ljudi, a među njihove kupce spadaju i svjetski giganti. Oni su odlučili dio proizvodnje locirati u Maglaj.

U posljednja 4 mjeseca u Liješnici je podignuta savremena hala u kojoj će se proizvoditi limena ambalaža za svjetske brendove. U pogonu firme “ADV PAX Lutec” u prvom vrijeme će biti zaposleno 30 osoba a sva proizvodnja namijenjena je za izvoz, piše danas Dnevni avaz.

Krajem avgusta trebala bi početi doprema mašina, montiranje, obuka radnika i probna proizvodnja.

Do sada je bračni par Kukavica u pokretanje proizvodnje u ovom kraju uložio milion KM. Elzina je porijeklom iz maglajskog kraja, tačnije iz Kosove, a Edin je Krajišnik. U njemačkom gradu Detingenu su cijeli život.

– Proizvodimo ambalažu za slatkiše, začine, gdje smo lideri na njemačkom tržištu. Godine 2011. dobili smo “Deutsche Verpackungs preis” upravo za našu ambalažu za začine, kažu Elzina i Edin.

Ambalaža koja se trenutno proizvodi u Kini doprema se u Njemačku i distribuira naručiocima u Tajland, Maleziju, Indoneziju, Brazil, Kanadu, Veliku Britaniju…

Posebno dizajnirana ambalaža, bilo da je namijenjena za raklamne svrhe ili za pakovanje proizvoda, radi se za Nestle, Lidl, Aldi, Simens, Haribo, Spar, DHL, ali i za Mercedes, Fiat, Porsche, Lufthansu itd.