Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Agrokora u BiH sa zebnjom čekaju ponedjeljak

konzum-borik

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširović izjavila je ” da uposleni u tvrtkama koncerna “Agrokor” u BiH, a njih je više 5.000, sa zebnjom iščekuju ponedjeljak, za kada je predviđena isplata njihovih plaća.

– Ono što sam čula jeste da bi plaće uposlenicima trebale biti najnormalnije isplaćene u ponedjeljak. Ali, moramo vidjeti hoće li to biti tako. Radnici su jako zabrinuti. Naši telefoni non-stop zvone. Mi pokušavamo suzbiti paniku u njihovim redovima – istakla je Beširović.

Ističe da je Sindikat odmah kada su mediji objavili informaciju u vezi s financijskim problemima “Agrokora” i dugovima dobavljačima, kontaktirao Upravu “Konzuma” u BiH, najveće kompanije ovog koncerna, te da je od generalnog direktora Tomislava Bagića dobio uvjerenje da za sada stvari idu prema planu.

– Mi smo prije dva dana poslali dopis premijeru FBiH Fadilu Novaliću, a danas (jučer, op. a.) državnom ministru Mirku Šaroviću da prisustvujemo sastanku koji bi trebao biti organiziran. U principu, jedino mi možemo govoriti u ime radnika – kaže Beširović za avaz.

Ističe da su Novalićeva vlada, kao i Vijeće ministara BiH, trebali odmah reagirati. Smatra da je zakasnjela reakcija vlasti.

– Nisam optimista. Imate informaciju o dugu koncerna dobavljačima u BiH od 250 milijuna KM. Vidjeli smo što se dogodilo sa o slovenskim “Tušem”.