Radnici MS&WOOD-a i srednjoškolci iz Fojnice zasadili 5.500 sadnica šume

MS&WOOD – posumljavanje

Radnici industrije namještaja MS&WOOD (Majstori i drvo) i fojnički srednjoškolci zasadili su proteklog vikenda 5.500 sadnica šume. U dosadašnjim tradicionalnim akcijama pošumljavanja MS&WOOD je zasadio više od 30.000 sadnica šume.

U akciji pošumljavanja učestvovalo je 50 radnika MS&WOOD-a i isto toliko učenika. Ovu veliku akciju pošumljavanja MS&WOOD je organizirao u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca Bosne i Hercegovine i Vijećem učenika SMS “Zijah Dizdarević” iz Fojnice.

U pošumljavanju obronaka Vranice bio je uključen kompletan menadžment kompanije na čelu sa vlasnikom i direktorom Muhamedom Pilavom. Akciji su se priključili načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, te upravnik Šumarije Fojnica Elmir Dugonja, kao i nekoliko članova planinarskog društva “Vranica” Fojnica.

“Ovo je sada već tradicionalna i redovna aktivnost koju svake godine u proljeće i u jesen radnici MS&WOOD provode u Fojnici a u kojoj za svaki otkupljeni kubik oblovine mi zasadimo više od dvije nove sadnice. Ovaj put smo za sve srednjoškolce koji učestvuju u pošumljavanju izdvojili dnevnice po 20 KM. Kako sam informiran, oni su donijeli odluku da svoj zarađeni novac uplate za liječenje njihove kolegice Sarah Tutnjević”, izjavio je Pilav.

Akcija se nastavlja, i na proljeće će biti zasađeno novih 5.000 sadnica.

U proteklim godinama i proljetos radnici MS&WOOD-a zasadili su na planini Vranica 26.000 sadnica šume. Sa novih 5.500 sadnica, ukupno je do sada zasađeno 31.500 sadnica šume. “MS&WOOD kontinuirano investira u zasade novih stabala. Ovo je jedini način da obnovimo naše šume, osiguramo dovljono oblovine za proizvodnju namještaja, ali i zdravije okruženje”, kazao je Pilav.

Sendviče i slatku zakusku za sve koji su učestvovali u pošumljavanju osigurala je pekara “Dukat” iz Tešnja, članica grupacije.