Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici RiTE Ugljevik na bolovanju 3,7 dana godišnje

rite ugljevik3444

Rudari zaposleni u Rudniku i termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik” u prosjeku su na bolovanju proveli samo 3,7 dana, što je ispod prosjeka broja bolovanja po radniku u državi, objavljeno je na internet stranici preduzeća.

U posljednjih 10 godina u RiTE “Ugljevik” nije bilo smrtnih ni teških povreda na radu, navodi se u analizi izvještaja službi zaštite na radu i zaštite od požara za 2016. godinu.

U ugljevičkom rudniku mrkog uglja sa tradicijom dužom od jednog vijeka zaposleno je 890 radnika, a cijelo preduzeće koje proizvodi trećinu struje u Republici Srpskoj ima 1.862 radnika, od kojih su 286 žene.

Starosna struktura zaposlenih u RiTE “Ugljevik” je nepovoljna, ocjenjuju u Kadrovskoj službi jer je prosjek starosti zaposlenih 49,14 godina, za muškarce 48,93 i za žene 50,31 godina.

Prosjek godina radnog staža zaposlenih je 19,55, kod muškaraca 19,58 godina, kod žena 19,40 godina.

Periodični sistematski pregledi zaposlenih koji se redovno obavljaju u RiTE “Ugljevik” ukazuju da se stopa oboljelih povećava sa godinama starosti i sa godinama radnog staža, a najveći broj oboljenja je iz grupe bolesti sistema krvotoka, koštano-mišićnog sistema i oboljenja žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

U izvještaju se navodi da je ovlaštena kuća utvrdila da su radnici nakon ocjene radne sposobnosti adekvatno raspoređeni.

“Kada se gleda prosjek, koliko je svaki radnik bio na bolovanju, može se zaključiti da to nije mnogo dana. Treba napomenuti da najveći broj radnika ne koristi bolovanje, a da je određeni broj zaposlenih mjesecima na bolovanju”, ističe se u izvještaju.

Procjenjuje se da je broj dana provedenih na bolovanju teško smanjiti, imajući u vidu starosnu strukturu zaposlenih i veliki broj invalida rada u preduzeću.