Sindikat radnika

Radnici u trgovini traže slobodan dan u vrijeme praznika

protesti_trgovina_3333

Tražimo da svi budemo jednako tretirani da imamo slobodan dan nedjeljom i tokom praznika kako bi to vrijeme iskoristili da budemo sa svojim porodicama ili na neki drugi način –

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) danas je tačno u podne organizirao prvi virtuelni protest pod nazivom “Slobodni za praznike”, želeći uticati na vlasti da zakonski reguliše pitanje rada u dane praznika i nedjeljom.

– Želimo da vlast vodi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom djelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija – kazala je predsjednica STBiH Mersiha Beširović na pres-konferenciji.

Za ovaj Sindikat je, kako kaže, diskriminirajuća uredba Vlade Federacije BiH o neradnim danima budući da se odnosi samo na radnike u javnom sektoru.

– Nakon današnjeg protesta ići će se u potpisivanje peticije, koju će nadamo se potpisati što više građana na stranici www.slobodnizapraznike.com, a bit će upućena direktno federalnom premijeru i Vladi FBiH s ciljem da se pitanja rada u dane praznika i nedjeljom zakonski uredi. Ako ne ispune naše zahtjeve spremni smo sami sačiniti izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o radu. S tim prijedlozima ići ćemo prema Parlamentu Federacije i već smo o tome razgovarali sa predstavnicima pozicionih i opozicionih stranaka – potvrdila je Beširović.

Kaže da je ohrabravajuće to što je neposredno prije početka protesta dobila e-mail od pregovaračkog tima Vlade FBiH, u kojem je stoji da je “Vlada spremna početi razgovore na ovu temu nakon što nadležna tijela osiguraju mišljenja”.


Regionalni povjerenici Sindikata za regije Hercegovina i Sjeverozapad Željka Rubinić i Dragan Došen ukazali su da je rad u vrijeme praznika i nedjeljom različito regulisan od grada do grada ili od mjesta do mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao pozitivan primjer Rubinić je navela Zapadnohercegovački kanton koji je donio svoj Zakon o praznicima koji jasno definiše pranike, kao i zakonske odredbe. Također, i Općina Čitluk donijela je Odluku kojom se zabranjuje rad nedjeljom i definira rad praznicima.

– Tražimo da svi budemo jednako tretirani da imamo slobodan dan nedjeljom i tokom praznika kako bi to vrijeme iskoristili da budemo sa svojim porodicama ili na neki drugi način – poručila je Rubinić.

Članovi STBiH su se za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest, između ostalog, opredjelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina.

Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.