Raiffeisen banka ostvarila dobit od 587 miliona eura

JohannStrobl

Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini, koja je mrežna banka Raiffeisen Bank International (RBI), ostvarila je veoma dobre poslovne rezultate. Njena dobit na polugodištu je uvećana u odnosu na isti period protekle godine i iznosi 52 miliona KM. Kapital u iznosu od 528 miliona KM iznova potvrđuje stabilnost poslovanja banke pri čemu je ukupna aktiva za prvih šest mjeseci 4,061 milijardu KM, saopćeno je iz Raiffeisen BANK.

Također, Raiffeisen Bank International ostvarila je dobar rezultat u prvom polugodištu 2017. godine, uz konsolidovanu dobit od 587 miliona eura.

– Veoma smo zadovoljni polugodišnjim rezultatom. Naš program transformacije je urodio plodom. Ne vraćamo se unazad, već vrijedno radimo na prilagođavanju RBI-a digitalnom dobu – rekao je generalni direktor RBI Johann Strobl.

U prvih šest mjeseci 2017. godine, neto prihod od kamata povećan je za jedan procenat ili 21 milion eura na 1.588 miliona eura u poređenju s istim periodom 2016. godine. Ovo je uglavnom rezultat povećanja od 52 miliona eura koje se odnosi na povećanje neto prihoda od kamata u Rusiji vezanog za valutu, dok su na ostalim tržištima zabilježena manja smanjenja zbog kontinuirano niskih kamatnih stopa.

U poređenju s istim periodom prošle godine, opći aministrativni troškovi porasli su za 32 miliona eura na 1.573 miliona eura, uglavnom zbog valutnih efekata. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 1,8 procentnih poena na 60,6 procenata, uglavnom zahvaljujući rastu operativnog prihoda.

– U svim segmentima dobro poslujemo. Posebno sam zadovoljan stabilnim doprinosom dobiti iz Mađarske i Ukrajine. Već bilježimo prve uspjehe kao rezultat programa optimizacije u Poljskoj – kazao je Strobl.