Ramljak: Plan je da Mercator preuzme Konzum i Velpro u BiH

ramljak agrokor (2)

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak predstavio je danas u Sarajevu Akcioni plan s konceptom i pravcem rješavanja problema u Agrokoru i njegovim firmama kćerkama u Bosni i Hercegovini, prema kojem bi se brend Mercator ponovo mogao vratiti u BiH i preuzeti Konzum BiH i Velpro, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramljak je nakon sastanka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, predstavnicima nadležnih državnih i entitetskih institucija, Agrokorovih kompanija u BiH izjavio da je pred Vijećem ministara BiH izložio konkretan plan restrukturiranja Agrokorovih kompanija u BiH.

“Dobili su konkretne pokazatelje u kojem pravcu će se kretati daljnje rekonstruiranje kompanija u BiH. Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje jako stabilno. Dvije kompanije koje posluju sa relativno dobrim rezultatima, ali ne zadovoljavajućim, su Konzum BiH i Velpro. Kroz te kompanije u svom poslovanju vratićemo ponovo brend Mercator. Mercator će preuzeti i sve dobavljače na sebe, Mercator će preuzeti sve zaposlenike na sebe i na taj način ćemo rekonstuirati sve obaveze koje su dospjele prema dobavljačima, a na taj način ćemo dati sigurnost zaposlenicima da su njihova radna mjesta osigurana”, rekao je Ramljak.

Dodao je da se nakon svih analiza uočilo da je Mercator brend prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego Konzum te da daje “jednu određenu sigurnost, s obzirom na njegovo sadašnje poslovanje u Sloveniji i Srbiji”.

Istakao je da je ovo još uvijek plan i da nije donesena konačna odluka.

“Mercator ima svoj kreditni odbor koji mora prezentirati pred svojim kreditorima i Agrokor mora prezentirati detaljan plan ponovnog uvođenja brenda Mercator u BiH tako da ovo još nije definitivna odluka, ali mislim da u tom pravcu ide”, rekao je Ramljak.

Šarović je nakon sastanka, na kojem se razgovaralo o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje, kazao da su danas upoznati sa Akcionim planom, posebno kada su u pitanju Agrokorove kompanije u BiH.

“Ramljak nas je upoznao sa ovim planom. Zajednički smo konstantovali da je ovo samo jedan od sastanaka u kontinuitetu, da je neophodnao da razmjenjujemo informacije jednom mjesečno, da nam je zajednički interes da uspije restruktuiranje cijelog Agrokora, tako i restruktuiranje i podrška Agrokorovim kompanijma u BiH kako bi održali postojeća radna mjesta i pomogli brojnim dobavljačima, kojih je 1.300, i kako bi održanjem ovog sistema pomogli i uopšte ekonomiji BiH”, rekao je Šarović.

Sastanku su prisustvovali i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, Aida Soko, savjetnica premijera Vlade FBiH, Ivan Del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u BiH te predstavnici Agrokorovih kompanija u BiH – Sarajevski kiseljak, Velpro, Ledi i Super Kartica.

U Sarajevo je doputovao i Tomislav Čizmić, predsjednik uprave Mercatora, Slovenija.

Agrokorove kompanije-kćerke u BiH zapošljavaju oko 5.200 radnika, a najviše ih je u podružnici Konzuma, koja je u BiH registrovana kao samostalni pravni subjekt.